Recepty a receptury

Suroviny (na 4 porce): 

600 g vodního melounu, 40 g cukru moučka, 4 snítky máty na ozdobení

Suroviny pro limetkovoolejovou cukernou glazuru:

60 ml limetkovoolivového oleje, 30 g moučkového cukru, chilli vločky podle chuti

Číst dál...

Suroviny:

7 středně velkých brambor, 1 větší červená řepa, 2-3 rajčata podle velikosti, listy s řapíky z červené řepy a mangoldu, 3-4 květy dýní, půl hrsti okvětních lístků měsíčku, 1 červená cibule, 250 ml smetany nebo šlehačky

Číst dál...

Suroviny: požadovaný počet květních vrcholíků, vejce podle potřeby pro přípravu těstíčka, špaldová mouka podle potřeby pro přípravu těstíčka, hrst jarních bylinek (popenec, řebříček, jitrocel), sůl

Příprava: Z mouky a vajec si připravíme našleháním řídší těstíčko. Bylinky nasekáme na drobno a vmícháme do těstíčka. Dochutíme solí.

Číst dál...

Suroviny pro asi 4 porce:

1 kg rajčat, 1 citrón, 1 čajová lžička čersvé petrželové natě, 250 ml jablečného nebo vinného burčáku nebo šťávy, asi 5 kapek domácí chilli omáčky (viz. recept Občasník 11/12-2016, asi půl čajové lžičky soli, asi 12 oliv, asi půl lžičky čerstvě nadrceného pepře, podle chuti stopička až dvě domácí vinné pálenky

Číst dál...

Víte že bršlice obsahuje 13 krát více minerálních látek než známé zelí?

Suroviny:

4 hrsti mladých bršlicových lístků, 6 polévkových lžic olivového nebo řepkového oleje, 3 stroužky česneku (nebo více podle chuti) nebo také čerstvé česnekové listy, ½ čajové lžičky namleté hrubozrné soli, 5 polévkových lžic nastrouhaného parmezánu nebo i více podle chuti, okvětní lístky měsíčku pro ozdobení

Číst dál...

Suroviny na brynzovo-šalvějovou náplň:

cca 250 g brynzy, 1 čajová lžíčka smetany na zjemnění, cca 1 polévková lžíce nasekaných šalvějových listů, 1 vajíčko

Suroviny na taštičky (nudlové těsto):

cca 150- 200 g polohrubé mouky, cca 150-200 g hrubé mouky, 4 vajíčka, špetka soli

Číst dál...

Suroviny:

½ kostky másla, 1 hrst květů sedmikrásek, 3 listy jitrocele kopinatého

Příprava:

Bylinky nacupujeme na menší kousky a smícháme s máslem. Pár květů sedmikrásek si necháme na ozdobení. Uskladňujeme v uzavřené skleněné nádobě na chladném a temném místě.

Suroviny:

mladé lískové listy, lístky řebříčku, kopřivové výhonky, pár lístkú nebo květů popence

Postup:

Hrstku jarních bylinek zalejeme asi 250 ml vařící vody a necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme vlažné až třikrát denně po dobu maximálně tří týdnů. Uvedená směs obsahuje hlavně hořčiny, třísloviny, silice a dále například kyselinu křemičitou. Čaj podporuje vylučování škodlivin z těla, posiluje celkově organismus, působí protizánětlivě a podporuje krevní oběh.

Číst dál...

Suroviny:

2 čajové lžičky nasbíraných březových pupenů nebo dvě čajové lžičky mladých březových lístků na 250 ml vody, kapka pálenky

Číst dál...

Suroviny: 1-2 středně velké podzimní vinné listy některé z červených odrůd, 250 ml vody, hřebíček, skořice, med, citrón popřípadě jiné přísady podle vaší chuti

Čerstvé nebo nasušené listy z podzimního období. Nejlepší doba pro sběr a nebo sběr pro další úpravu sušením je vždy v době zralosti vinného hroznu. Liší se tedy podle odrůdy révy vinné, ale v průměru jde o konec září a začátek října v době nejintenzivnějšího vybarvení listů.

Číst dál...

Joomla templates by a4joomla