Suroviny:

2 čajové lžičky nasbíraných březových pupenů nebo dvě čajové lžičky mladých březových lístků na 250 ml vody, kapka pálenky

Příprava:

Pupeny (nebo listy) dáme do šálku, zakápneme žitnou a trochu dřevěnou hůlkou nebo lžící "pohmoždíme"a přelijeme 250 ml vařící vody. Necháme minimálně 15 minut louhovat. Hotový nálev můžeme scedit, ale pokud vaříme čaj z pupenů jsou i tyto docela chutné a pořád ještě plné účinných látek, tedy je můžeme bez obav zkonzumovat. Pokud si chcete očistnou kůru trochu zpestřit, rozžvýkejte vždy k čaji i pár syrových březových pupenů. Mají lahodnou mírně nahořkle sladkou chuť. Jejich smůlově-voskovo-cukerný povlak je koktejlem částečně i dosti složitých terpenových sloučenin, které jsou cenné svými dezinfekčními (balzamačními) účinky. Vnitřní část pupenů zase obsahuje rostlinné enzymy, které mimo jiné napomáhají k celkové očistě buněčných membrán, tedy i tělních tekutin.

Pití čaje se nedoporučuje osobám trpícím srdeční a ledvinovou nedostatečností, u kterých může naopak jejich konzumace vést k otokům a edémům.

brezovy caj

brezovy cajbrezovy caj

 

 

 

 

 

 

Zdroj + foto : vlastní

Joomla templates by a4joomla