Tipy
Jak už jsme v článku o rostlině vydání psali je ořešák královský jedním ze srdečních rodinných stromů. Skýtá lidem útočiště za deště nebo v horkém letním úpalu. Rádi pod ním povečeří s přáteli nebo oslaví radostnou někdy možná i méně radostnou rodinnou událost a nebo jen jednoduše posedí a tiše rozjímají v šumění jeho listů.
Příprava koupele:
Asi 10 g usušených nebo 6 čerstvých listů přelijeme půl litrem vařící vody a necháme v přikryté nádobě asi 15 minut vyluhovat. Tento odvar nalijeme do lavoru a přelijeme asi 2,5 litrem teplé vody. V této koupeli máčíme nohy asi 15-20 minut. Poté osušíme do tmavého ručníku. Koupel opakujem denně po dobu 1-2 týdnů a poté po několik týdnů každé 3 dny.
Zkuste vaše blízké překvapit malou předvánoční pozorností. Darujte jim hotovou směs ve skleničce pro přípravu lahodných vlašských tyčinek. Přidat musí jen máslo. A pokud pekařského začátečníka ani tak nezlákáte, získá tak alespoň zajímavou vánoční dekoraci, kterou může třeba později s opatrností nakrmit ptáčky.
Malé škrábance na přírodních dřevěných plochách nábytku lze jednoduše a rychle zaretušovat pomocí jádra vlašského ořechu. Jednoduše přejíždějte ořechovým jádrem po škrábanci tzv. do ztracena tak dlouho, až není patrný. Poté můžete plošku ještě jemně rozleštit.
Text: vlastní
Jeden ze způsobů konzervace některých potravin je jejich částečné odvodnění a uchovávání ve slano-sladko-kyselém prostředí. Jedním takovým velice vhodným kandidátem je rajče. Pokud tedy máte letos přebytek rajčat zkuste ho.
Připravte si skoro bez vedlejších nákladů rajčatový výsev pro příští roky. Zkuste být trochu kreativnější a zhotovujte rajčatové pokrmy z různých odrůd rajčat (viz. úvodní článek). Při jejich přípravě se často stává, že sem tam nějaké to semínko ulpí na pracovní ploše. Mějte tedy v kuchyni někde na světlém a rovném místě rozprostřen hedvábný papír na který tato přemístíte a necháte uschnout. Připravíte si tak pohodlnou elegantní formou duhový výsev rajčat pro příští roky. Po zaschnutí papír složte do malé formy a uchovávejte v tmavých, nejlépe skleněných uzavíratelných nádobách v suchu. Na jaře pak tato zasejte do předem připravené půdy.
Materiál:
vyschlé smrkové větve asi o průměru 3 cm
Nástroje:
listová pilka, vrták do dřeva o průměru 1mm nebo nebozízek, smirkový papír, pilník
Jak je zmíněno v článku o lísce (oddíl Rostlina vydání) byly jí v minulosti pro její vysokou životaschopnost a rychlou obnovitelnost připisovány až zázračné síly. Této její robustnosti můžeme dobře využít při zpevňování svažitých terénů nebo břehů vodních ploch. Elegantním řešením je využití lískových prutů a větvoví po pravidelném prosvětlovacím podzimním nebo jarním ořezu lískových keřů. Náš návod je rámcový. Nemusíte se striktně držet uvedených měr.
Co patří k jarním svátkům více než třeba také zhotovení lískové píšťaličky. Co k tomu kromě šikovných rukou a říkanky potřebujeme?
K velikonocům neodmyslitelně patří také pomlázka alias tatar alias karabáč alias… místních názvů by se našlo přehršle. V podstatě jde o krajový zvyk, kdy si chlapci vyšlehají od děvčat mladým dohromady spleteným proutím vajíčka - symbol to nového života. Jde o svěží větvičky, které obsahují mnoho léčivých látek, například salicin vrbových proutků působí protizánětlivě a dezinfekčně. Zároveň napomáhá ošlehání nohou a zadečku k lepšímu prokrvení uvedených partií těla a tím vlastně také hojivě. Takový jarní šmigrust, jak se v nářečí Slezanů pomlázce také říká, je tedy v předjaří veskrze zdravá záležitost. Hrubý návod jak si jej zhotovit uvádíme v obrázcích. Obecně se do tataru splétá vždy sudý 4 násobný počet proutků - jeden proutek je vždy potřeba na horní a dolní úvaz. Od těch jednodušších o 4 proutcích až po složité třeba o 24 proutcích tak, že se vždy střídavě levý a pravý krajní proutek zaplétá pod protilehlé dva. Tak šup na velikonoční koledu. Hody, hody doprovody…...
Strana 1 z 4
- Začátek
- Předchozí
- 1
- 2
- 3
- 4
- Následující
- Konec