Tipy
Jeden ze způsobů konzervace některých potravin je jejich částečné odvodnění a uchovávání ve slano-sladko-kyselém prostředí. Jedním takovým velice vhodným kandidátem je rajče. Pokud tedy máte letos přebytek rajčat zkuste ho.
Základní suroviny:
rajčata, sůl, jablečný ocet, kuličky nového koření, pepře a bobkový list, resp. chilli, cukr (nejlépe nerafinovaný)
Základní postup přípravy (vhodný například i pro jiné druhy z čeledi lilkovitých):
Očištěnou (omytou) zeleninu zbavíme tvrdých částí, nakrájíme na kousky a vložíme do nádoby, ve které ji budeme dusit. Přidáme jablečný ocet – přiměřeně množství–na asi 2 kg jednu až dvě polévkové lžíce, rozmixujeme a dokořeníme celým kořením podle chuti. Poté dusíme na mírném plameni tak dlouho až hmota ztratí asi třetinu až polovinu svého objemu. Během dušení občas promícháme. Asi 2 minuty před koncem dušení přidáme asi jednu vrchovatou polévkovou lžíci cukru a důkladně promícháme. Plníme do vyvařených sklenic a dále uchováváme na tmavém a chladném místě . Rajské Nazimu je vhodné k pozdějšímu zpracování například jako základ do polévek nebo omáček.
Text + idea: vlastní