Tipy
Zkuste vaše blízké překvapit malou předvánoční pozorností. Darujte jim hotovou směs ve skleničce pro přípravu lahodných vlašských tyčinek. Přidat musí jen máslo. A pokud pekařského začátečníka ani tak nezlákáte, získá tak alespoň zajímavou vánoční dekoraci, kterou může třeba později s opatrností nakrmit ptáčky.
Suroviny a materiál:
Zavařovací sklenice - nejlépe na principu Weck (370 ml), na ozdobení sklenice například zbytky plátének a zlatá fixa – záleží na vaší fantazii, pro náplň sklenice - 70 g hrubě namletých vlašských ořechů, 70 g cukru krystal, 1 balíček Bourbon vanilkového cukru, 90 g hladké mouky, 1 čajová lžička perníkového koření, špetka soli
Pokud se obdarovaný odhodlá i k upečení tyčinek pak už jen přidá ke směsi asi 80 g másla.
Postup zhotovení vlašské skleničky:
Suroviny v pořadí jak jsou popsány výše plníme postupně do zavařovací sklenice. Každou vrstvu musíme před nasypáním té další srovnat a důkladně utlačit aby nedošlo k jejich předčasnému smíchání. Poté sklenici uzavřeme a podle vlastní fantazie ozdobíme.
Postup přípravy tyčinek:
Do mísy vysypeme obsah skleničky promícháme, přidáme máslo a uhněteme hladké těsto. To zformujeme do tvaru koule a necháme zabalené v potravinářské fólii odpočívat na chladném místě alespoň jednu hodinu, aby se důkladně prolnuly všechny chutě. Poté z těsta vyválíme štangličky o průměru asi 2 cm, které pak dále nakrájíme na asi 5 cm dlouhé tyčinky. Ty pak pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Přejeme hodně zábavy a radosti darujícímu i obdarovanému.
Text: vlastní