Recepty a receptury
Suroviny pro asi 4 porce:
asi 400 g rajčat, asi 2 švestky nebo asi 10 červených vinných bobulek, 1 čerstvá cibule s natí, asi ½ chilli papričky, 1 stroužek česneku, asi 2 čajové lžičky olivového oleje, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 čajová lžička soli
Suroviny pro tři porce:
3 velká rajčata nejlépe odrůdy Liberty Bell, olivový olej,
Poklad - Náplň:
250 g mletého masa nebo pro masonejedlíky 250 g polotučného tvarohu, 1 vejce, 1 střední cibule, cca 50 ml acidofilního mléka, asi 100 g nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř, majoránka nebo snítka pelyňku černobýlu
Suroviny pro cca 8 sklenic po cca 200 g:
700 g jahod (po opracování), 300 g rebarbory (po opracování), šťáva z půlky citronu, 1 kg Extra želírovacího cukru, 8 lístků meduňky
Suroviny:
4 řapíky rebarbory, 2 polévkové lžíce želírovacího cukru, kousek čerstvého zázvoru o velikosti vlašského ořechu,3 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce řepkového oleje, 2 hvězdičky badyánu
Suroviny:
250 g tvarohu, 1 vejce, 50 g másla (rozpustit), cca 170 g polohrubé mouky, cca 300 g rebarbory
Suroviny:
750 g tvarohu, 400 g polohrubé kouky, 500 g rebarbory po opracování, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 g moučkového cukru, 1,5 balení vanilkového pudinku, 3 vajíčka, 400 g rozpuštěného másla, 150 g cukru
Jak už jsme psali v našem červencovo-srpnovém vydání z tohoto roku, je metoda nakládání sezónního ovoce do alkoholu jednou ze starých a velmi dobrých metod konzervace ovoce, jde o tzv. Rumový hrnec. Například dnes tolik zmiňované polyfenoly, se svými veskrze pozitivními účinky například na cévy, krevní oběh a tím také na krevní tlak, zůstávají při této metodě konzervace téměř nedotčeny. Ba naopak. Alkoholovým narušením buněčných rostlinných membrán se ještě zvyšuje jejich dostupnost pro náš organismus. Zejména pak jde například o anthokyany obsažené v tmavém ovoci (višně, černý rybíz, bezinky, trnky, červené víno atp..). Staré odrůdy tohoto ovoce jich obsahují prokazatelně více.
Suroviny (pro 6 osob) :
cca 0,5 kg středně velkých kysaných červených řep (mléčné kvašení stejné jako u kysaného zelí ), kořenový nebo naložený křen podle chuti, dvě středně velké karotky nebo mrkve, 1 menší neoloupané jablko, čerstvé nebo sušené meduňkové listy, jablečný ocet, olej, sůl a pepř podle chuti
Snítku šalvěje (nejlépe čerstvé) přelijeme 250 ml vařící vody a necháme v přikrytém hrníčku asi 10 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme 1x denně. Upravuje trávicí obtíže, při chorobách žlučníku a jater. Pije se také při zánětech horních cest dýchacích, ke zmírnění nočního pocení v klimaktériu a pubertě a při plicních onemocněních.