Recepty a receptury
Obsahuje pestrý koktejl enzymů, které urychlují trávení, stopových prvků (Mg,K) a vitamínů především A
Suroviny:
Čočka všech barev - připravena ke konzumaci do dvou dnů, jakmile se objeví klíčky, je šťavnatá a mírně nasládlá
Fazole mungo - křupavé, oblíbené pro svěží chuť, malí klíčenci jsou nejsladší, tlusté několik centimetrů dlouhé výhony bývají pro samostatnou konzumaci hořké
sůl, pepř, chili (podle chuti a nálady), cibule, kyselé okurky, čerstvý sýr, na ozdobení parmezán, majonéza
Suroviny:
snítka čerstvého kopru, 1 vejce, šálek mléka, šálek vyzrálého bílého rybízu, lžička celozrné mouky, dvě lžíce změklého másla, sůl
Křenový náhrdelník - jednoduchý a účinný prostředek proti nachlazení a těžkostem s nimi spojenými
Suroviny:
Slupky zbylé po loupání brambor a červené řepy nebo jablíček. Před oloupáním zeleninu kartáčkem očistíme a jablka omyjeme. Pokud nechcete používat řapíky červené řepy nebo mangoldu při přípravě dušené formy této zeleniny, můžete je použít také pro přípravu křupíků. Olej, sůl, koření
Suroviny:
2,5 l vody, 375 g cukru, 4 plátky citrónu, 300 g lipových květů, snítka čerstvé meduňky a levandule, šťáva z půlky citrónu
Suroviny:
100 g lipových květů, 500 g želírovacího cukru 2:1, 750 ml jablečného moštu
Pokud potřebujete něco rychlého a osvěžujícího na uvítanou, pak zkuste tuhle májovou Bowli
Suroviny: 1-2 vrcholíky bezinkových květů, asi 100 g jahod (podle chuti), 0,7 l šampaňského, 0,2 l vody, snítka meduňky, pár okvětních lístků damašské růže, kolečka citrónu na dochucení
Příprava: Jahody nakrájíme na kousky a vhodíme spolu s bylinami do nádoby. Zalijeme pramenitou vodou a šampaňským. Necháme v chladu (nejlépe ve sklepě) při teplotě asi 10-12 nejméně 1 hodinu táhnout.
Suroviny:
nezralé smrkové pašištičky sbírané letost nejlépe při stoupajícícm měsíci ve znamení Býka (10.6.-11.6.) a v listových dnech Raka (14.6.-15.6.), obecně se hodí pro sběr všech bylin obzvláště čas úplňku a měsíce ve Štíru (letos 27.5.-29.5.), alkohol minimálně 50%
Suroviny:
omyté vinné listy nejlépe červené odrůdy, sůl, vinný ocet nebo citrónová šťáva, olivový olej, bobkový list, kuličky nového koření a celého pepře, snítka řebříčku podle chuti
Suroviny:
meloun, citronová šťáva, pár čerstvých mladých listů meduňky a máty