Recepty a receptury
Suroviny:
Slupky zbylé po loupání brambor a červené řepy nebo jablíček. Před oloupáním zeleninu kartáčkem očistíme a jablka omyjeme. Pokud nechcete používat řapíky červené řepy nebo mangoldu při přípravě dušené formy této zeleniny, můžete je použít také pro přípravu křupíků. Olej, sůl, koření
Příprava v troubě:
Slupky poklademe na plech, posypeme solí, pokapeme olivovým olejem, můžeme přidat snítky oregána nebo pár mladých lístků šalvěje a pečeme cca 40 minut při teplotě 200° C do křupava.
Příprava na pánvi:
Slupky osolíme a dochutíme kořením a smažíme v řepkovém oleji dozlatova (aby se nepřepaloval přidáme kolečka mrkve). Koření jako oregáno nebo šalvěj můžeme přidat celé v průběhu smažení.
Účiné látky:
Například ve struncích mangoldu je to aminokyselina Glutamin, která podporuje regeneraci svalové hmoty a mírní její odbourávání. Zároveň posiluje imunitní systém a regenerační schopnost těla například po zraněních a operacích
Zdroj: Natur und Heilen 9/2016
Foto: vlastní