Recepty a receptury
Suroviny: 2,5 l vody, 375 g cukru, 4 plátky citrónu, 10 čerstvých květenství černého bezu, snítka čerstvé meduňky, hrst růžových lístků (damašská růže, růže svraskalá nebo růže šípková), šťáva z půlky citrónu
Suroviny:
Semínka například kořenové zelleniny – mrkev, petržel, pastiňák, celer, voda
Postup přípravy:
Podle chuti nasypeme jednu čajovou lžíci semínek jednoho druhu nebo požadovanou směs do šálku a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme až dvakrát denně. Jako očistnou kůru pro močové ústrojí pijeme po dobu jednoho měsíce.
Nedoporučuje se však pít lidem trpícím ledvinovou nedostatečností.
Suroviny:
čerstvé šípky i změklé (prošlé mrazem) nebo sušené, voda nebo jablečné víno
Nejlahodnější a nejúčinnější šípkový čaj je ten připravený z čerstvých plodů. Sušením se vitamín C ztrácí a sušené šípky je nutno také déle povařit. Tím opět přicházíme o drahocený vitamín C.
Šetrnější variantou přípravy šípkového čaje ze sušených šípků je jejich naložení do vody nebo bílého vina, ve které je pak přivedeme k varu. Do vody můžete přidat také kapku rumu.
Suroviny: 1000 g šípkového pyré (viz Recept přípravy Šípkové marmelády), 125 g neloupaných jablek, 125 g cibule, 0,5 lžíce soli, 65 ml jablečného octa, 0,5 lžíce sladké papriky, 3 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 75 g cukru, (sklenice, do kterých domácí kečup nalijeme)
Suroviny: 2 l vody (studniční), 15-20 květenství černého bezu, 4 plátky citrónu, 1 kg cukru, 50 g kyseliny citronové
Příprava: Vodu s květy a plátky citrónu necháme 2 dny v chladnu táhnout. Potom se výluh krátce povaří s cukrem a kyselinou citrónovou a přes síto plní do předem vymytých lahví.
Suroviny:
2 l vody ( studniční), 3 plné hrsti lipových květů, 4 plátky citrónu, 1 kg cukru, 50 g kyseliny citronové
Popis:
Při přípravě slepičího vývaru se vyvaří na hladinu polévky i velké množství tuku. V samotné polévce ho nemusí být tolik. Jde však o velice hodnotnou „surovinu“.
Pomalým vařením se do něj dostávají v tucích rozpustné látky rostlinného charakteru, jako například vitamín A nebo rostlinné silice a také část živočišných aminokyselin. Tyto látky ve spojení s velice dobře vstřebatelnou tukovou fází pak jsou dobrým mazáním například na rozpraskanou kůži plosek nohou.
Suroviny pro 2- 2,5 litru vývaru:
1 slepice nebo kohout s vnitřnostmi (cca 2 kg), 2 kloubní kosti a morkové telecí kosti (cca 1 kg), polévková lžíce jablečného octa, 2 středně velké mrkve, asi 100 g bulvového celeru (může být i s natí ) nebo petržele nebo pastiňáku, 1 středně velký pórek, 3-5 bobkových listů, 1-2 rozmarýnové větvičky, 6 kuliček nového koření, 1 čajová lžička peřových kuliček, polévková lžíce polévkového koření viz Recept (nadrcená semínka mrkve, pastiňáku, celeru, petržele, nati petržele, pastiňáku, libečku, smilu, květů měsíčku a šalvěje), k dochucení hotového vývaru snítka popence, řebříčku, jitrocele a dalších bylinek, které jsou právě k mání
Suroviny (na 6 porcí):
6 kg Husa
Suroviny pro zeleninovou omáčku:
9 dl vody (husa by měla být ponořena asi ve třech až čtyřech centimetrech vody), 2 cibule, 1 malá nebo půlka bulvy velkého celeru, 3 mrkve, 1 bulva středně velké červené řepy, 2 rajčata, 5 kuliček jalovce, 3 hřebíčky, hrst kuliček černého pepře, 5 zrnek koriandru, 2 bobkové listy, větvička rozmarýnu a lístek šalvěje, tymián, 2 lžíce šťávy z černého bezu, 200 g sušených bezinek, sůl, 7,5 dl červeného vína
Suroviny na vinnou omáčku pro dvě osoby:
2 porce příslušného masa, asi 200 ml vody tak aby maso bylo částečně ponořeno ve vodě, 120 g másla, 2 cibule, 1 menší nebo půlka bulvy velkého celeru nebo celerové listy, 3 mrkve, 400 g vinných bobulí pokud možno červené odrůdy, asi jedna polévková lžíce mouky, 5 kuliček jalovce, 3 hřebíčky, pár kuliček černého pepře, 5 zrnek koriandru, sůl, lžička melasy a bezinkového octa, 4 dl červeného vína a výpek z masa