Recepty a receptury
Suroviny pro 2- 2,5 litru vývaru:
1 slepice nebo kohout s vnitřnostmi (cca 2 kg), 2 kloubní kosti a morkové telecí kosti (cca 1 kg), polévková lžíce jablečného octa, 2 středně velké mrkve, asi 100 g bulvového celeru (může být i s natí ) nebo petržele nebo pastiňáku, 1 středně velký pórek, 3-5 bobkových listů, 1-2 rozmarýnové větvičky, 6 kuliček nového koření, 1 čajová lžička peřových kuliček, polévková lžíce polévkového koření viz Recept (nadrcená semínka mrkve, pastiňáku, celeru, petržele, nati petržele, pastiňáku, libečku, smilu, květů měsíčku a šalvěje), k dochucení hotového vývaru snítka popence, řebříčku, jitrocele a dalších bylinek, které jsou právě k mání
Postup přípravy:
1. Slepici nebo kohouta a kosti omýt a vložit do kastrólu. Přidat na kousky nakrájenou mrkev, na větší kusy nakrájený celer nebo petržel nebo pastiňák, veškeré koření a jablečný ocet a zalít studenou vodou tak, aby bylo vše pod hladinou. Nesolit! Přivést k varu a pak redukovat plamen a 5 hodin při mírném ohni pomalu vařit bez pokličky (vývar tak zůstane pěkně jasný). V mezičase můžeme sesbírávat vznikajiící pěnu, ale nemíchat.
2. Po dvou hodinách varu přidáme je-li to potřebné 500 ml studené vody tak, aby bylo vše pod hladinou.
3. Ke konci vaření vyjmeme slepici a kosti z vývaru. Slepici můžeme dále použít pro přípravu slepice na paprice, obrané maso také jako přílohu do polévky.
4. Dále vyjmeme z vývaru zeleninu a koření a vývar necháme trochu zchladnout. Z hladiny odebereme přebytečný tuk (můžeme jej použít např. pro přípravu Slepice na paprice, ale jde také o výbornou mast na rozpraskanou kůži – viz Tipy)
5. Vývar přecedíme a podáváme s přílohami a na jemno nasekanými bylinkami
6. Přebytečný vývar uskladníme při teplotě cca 10°C pro další použití.
Polévka je vhodná při nachlazení, k povzbuzení imunity, v rekonvalescenci po prodělané nemoci .
Text + foto: vlastní
Zdroj: Naše rostliny v lékařství, MUDr.J. Korbelář a Z.Endris
Landapotheke 1-2018