Recepty a receptury
Suroviny (na 6 porcí):
6 kg Husa
Suroviny pro zeleninovou omáčku:
9 dl vody (husa by měla být ponořena asi ve třech až čtyřech centimetrech vody), 2 cibule, 1 malá nebo půlka bulvy velkého celeru, 3 mrkve, 1 bulva středně velké červené řepy, 2 rajčata, 5 kuliček jalovce, 3 hřebíčky, hrst kuliček černého pepře, 5 zrnek koriandru, 2 bobkové listy, větvička rozmarýnu a lístek šalvěje, tymián, 2 lžíce šťávy z černého bezu, 200 g sušených bezinek, sůl, 7,5 dl červeného vína
Příprava husy:
Zeleninu oloupene a nakrájíme na kousky, promícháme s kořením a vytvoříme z ní v pekáči pestrobarevnou peřinku. Do ní položíme zády dolů osolenou Husu. Nyní naplníme pekáč do 3-4 cm vařicí vodou - tak aby byla zeleninová peřinka zcela pod hladinou. Nyní vložíme pekáč do předehřáté trouby a husu pečeme při teplotě 160° C.
Po 30 minutách obrátíme husu na prsa a zalijeme červeným vínem. Každých 20 minut poléváme výpekem. Pořád dáváme pozor na to, aby pod vrstvou vypečeného tuku byla tekutina. Takto pečeme husu pomalu do měka a zlatova , což trvá přibližně 3-4 hodiny (masem na stehýnku se nechá pohybovat). V protikladu k jiným masům se nestává husa delším pečením susší nýbrž měkčí.
Asi po třech hodinách vyjmeme opatrně husu z pekáče a scedíme výpek. Husu opět položíme do pekáčku, zalijeme trochou vodného čirého výpeku a přidáme všechen vypečený odebraný tuk. Zatímco husu dále pomalu dopékáme a kontrolujeme, připravíme si z výpeku omáčku.
Příprava omáčky:
Vodný zeleninový výpek scedíme a propasírujeme přes cedník. Získáme tak základ pro omáčku, kterou dochutíme sirupem z černého bezu, citronovou šťávou, cukrem a trochou škrobu.
Suroviny pro šípkovou omáčku:
9 dl vody (husa by měla být ponořena asi ve třech až čtyřech centimetrech vody), 6 ks hřebíčku, 5 kuliček jalovce, citronová šťávat z půlky citrónu asi 20 ks sušených šípků (tak aby bylo dno pekáče pokryto šípky), cukr, 120 g másla, můžeme přidat 3 dl červeného vína, sůl
Příprava husy:
Připravujeme stejným způsobem jako husu na zelenině jen s tím rozdílem, že do pekáče nasteleme suroviny pro šípkovou omáčku.
Příprava omáčky:
Vodný šípkový výpek scedíme a propasírujeme přes cedník. Získáme tak základ pro omáčku, kterou dochutíme citronovou šťávou, cukrem a trochou škrobu a zjemníme máslem.
Suroviny pro kdoulovcovou omáčku:
9 dl vody (husa by měla být ponořena asi ve třech až čtyřech centimetrech vody), 6 ks hřebíčku a hvězdička badyánu, citronová šťávat z půlky citrónu, škrob, asi 4 větší kdoule nebo 10 kdoulovců (tak aby bylo dno pekáče pokryto kousky ovoce, ovoce dáváme do pekáče i s jadérky) nebo použijeme asi 250 g kdoulovcové marmelády, cukr, 120 g másla, můžeme přidat 3 dl růžového vína, sůl
Příprava husy:
Připravujeme stejným způsobem jako v husu na zelenině jen s tím rozdílem, že do pekáče nasteleme suroviny pro kdoulovcovou omáčku.
Příprava omáčky:
Vodný kdoulovcový výpek scedíme a propasírujeme přes síto. Získáme tak základ pro omáčku, kterou dochutíme citronovou šťávou, cukrem a trochou škrobu a zjemníme máslem.
Jako přílohu můžeme podávat například lichořeřišnicové bramborové pyré
Suroviny:
1,5 kg přílohových brambor, sůl, pepř,muškát, kmín, 160 g másla, 200 g lichořeřišnicových květů nebo listů nebo jejich směs, 300 ml mléka
Příprava:
Oloupané brambory povařit do měkka v osolené vodě, okořeněné trochou kmínu. Zcedit a měkké brambory rozšťouchat za přidávání vloček másla, soli, pepře a muškátu. Lichořeřišnici rozmixovat s mlékem a vmíchat do pyré.