Suroviny na vinnou omáčku pro dvě osoby:

2 porce příslušného masa, asi 200 ml vody tak aby maso bylo částečně ponořeno ve vodě, 120 g másla, 2 cibule, 1 menší nebo půlka bulvy velkého celeru nebo celerové listy, 3 mrkve, 400 g vinných bobulí pokud možno červené odrůdy, asi jedna polévková lžíce mouky, 5 kuliček jalovce, 3 hřebíčky, pár kuliček černého pepře, 5 zrnek koriandru, sůl, lžička melasy a bezinkového octa, 4 dl červeného vína a výpek z masa

Příprava masa:

Zeleninu oloupene a nakrájíme na kousky. Přidáme vinné bobule a vše promícháme s kořením. Ze vzniklé směsi vytvoříme v pekáči pestrobarevnou vrstvu na kterou pak klademe osolené maso. Vše zalijeme do 3-4 cm vařicí vodou, tak aby zeleninovo-ovocná vrstva byla zcela pod hladinou. Nyní vložíme pekáč do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200° C.

Po cca 45 minutách zalijeme červeným vínem. Každých 20 minut poléváme výpekem. Jakmile je maso měkké (záleží na druhu) od jedné do dvou hodin, vyjmeme jej z pekáčku a scedíme výpek. Maso necháme v troubě v uzavřené nádobě s trochou másla při mírné teplotě 50°C hřát. Z výpeku připravíme omáčku.

Příprava omáčky:

Vodný zeleninový výpek scedíme a propasírujeme přes cedník. Získáme tak základ pro omáčku, kterou zahustíme na požadovanou konzistenci moukou a můžeme ještě dochutit cukernou melasou nebo bezinkovým octem.

Jako přílohu můžeme podávat například zapékané vinné listy plněné kroupami nebo zapékané Svatomichalské brambory.

 

Zdroj a foto: vlastní

 

Joomla templates by a4joomla