Recepty a receptury
Tahini je pasta z rozemletých sezamových semínek, která je v orientální kuchyni součástí mnoha pokrmů, jako například hummusu, falafelu nebo také omáček. Zde je recept, jak si ji můžete připravit sami, vždy podle potřeby a čerstvou a můžete určit i intenzitu pasty. Pokud ji budete připravovat jen z neoloupaných semínek získáte intenzivnější chuť. Čím větší podíl oloupaných semínek použijete, tím bude jemnější. My jsme ji ještě upravili, co se týče surovin našemu zeměpisnému pásmu a připravili jsme ji ze lněných semínek. Taky chutná a především je dostupnější.
Suroviny:
200 g lněných semínek (podle chuti namíchejte směs neoloupaných a oloupaných semínek), 50 ml světlého sezamového oleje (řepkový olej je také vhodný)
Příprava:
Lněné semínko dáme na pánev a při střední teplotě plotýnky (středním plameni) opatrně orestujeme. Semínka nesmí ztmavnout. Na talíři necháme vychladnout. Zchlazená semínka spolu s olejem rozemlít (rozetřít) v mixéru na jemnou pastu. Ve skleněné uzavíratelné láhvi skladovat v chladnu.
Suroviny:
hrst březových pupenů, 0,5 l alkoholu (nejlépe domácího o procentuálním obsahu kolem 50)
Suroviny:
stopička rumu, 200 ghladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, lžička cukru moučka, olej na smažení, vanilkový cukr na obalení
Jak již bylo uvedeno v článku o ořešáku, je odvar připravený z jeho listů velice dobrým pomocníkem při zanícených sliznicích. Mírní průjem způsobený podrážděnými sliznicemi střev, záněty sliznic v ústech, záněty dásní a spojivek. Zevně pomáhá také při akné, ekzémech, hemoroidech nebo lze odvar použít ke kloktání při bolestech v krku.
Brynzové Irenky
Suroviny:
100 g Brynzy, 100 g hladké mouky, 75 g změklého másla, 1/4 čajové lžičky soli, 1 vejce, směs kdoulovcové a černorybízové marmelády (tak abychom dosáhli karmínově červené), do kdoulovcové vmícháváme černorybízovou, 1 čajová lžička lněných semínek
Příprava:
Do mísy dáme brynzu, mouku , máslo, žloutek, sůl a zpracujeme hladké těsto. Toto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut na chladném místě odpočinout.
Nyní postupujeme podobně jako při vykrajování lineckých koleček. Na pomoučeném vále vyválíme asi 3 mm tlustou placku, ze které vykrajujeme malé oválky (podvozky). Pro každou Irenku vždy dva. Do poloviny z celkového počtu oválků vykrojíme malý otvor (okénko). Tyto pak budou sloužit jako stříška.
Vykrojené podvozky a stříšky položit na plech s pečícím papírem. Asi 15 minut péct do zlatova v na 175° C předehřáté troubě. Na roštu nechat vychladnout.
Podvozek potřít marmeládou, posypat mírně semínky a přiklopit stříškou.
Tak jako kdysi dal benátský hoteliér Giuseppe Cipriani svému pokrmu, jehož barevná kombinace červené a bílé mu připomínaly díla stejnojmenného malíře název Carpaccio dovolili jsme si barevnou kreaci podle našich barev nazvat Vezádačo.
Suroviny pro těsto:
150 g medu, 75 g hnědého cukru, 30 g másla, 1 vejce, ½ lčižky nastrouhané pomerančové kůry, morek z jednoho vanilkového lusku, špetka soli, 1 čajová lžička kakaového prášku, 1 čajová lžička koření do perníku (směs koření si můžete připravit i podle vaší chuti i sami z trochy nadrceného hřebíčku, mleté skořice, nadrceného badyánu, anýzu a kardamonu), 220 g mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva
Suroviny:
asi 400 g vlašských ořechů, olivový olej, nastrouhaný parmezán, hrst nasekaných zelených listů petrželky, celeru nebo pastiňáku
Suroviny na 4 porce:
asi 6 vetších brambor, 300 g vinných bobulí nejlépe červená odrůda, 1 větší cibule, asi 100 ml olivového oleje, červená paprika v prášku, podle potřeby trocha vody na podlití
Nejenom na zelený čtvrtek si můžete dát zelený tvaroh. Hlavně v předjaří kdy tolik potřebujeme naše tělo trošku povzbudit a vzpružit po zimě, přijde dávka vitamínů, stopových prvků a silic obsažených v mladých jarních bylinkách více než vhod.