Recepty a receptury
Suroviny pro těsto:
150 g medu, 75 g hnědého cukru, 30 g másla, 1 vejce, ½ lčižky nastrouhané pomerančové kůry, morek z jednoho vanilkového lusku, špetka soli, 1 čajová lžička kakaového prášku, 1 čajová lžička koření do perníku (směs koření si můžete připravit i podle vaší chuti i sami z trochy nadrceného hřebíčku, mleté skořice, nadrceného badyánu, anýzu a kardamonu), 220 g mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva
Suroviny pro náplň:
cca 300 g Vlašipánu, cca 50 g moučkového cukru, moučkový cukr pro posypání pracovní plochy, 1 citrón, šťáva z půlky citronu, morek z jednoho vanilkového lusku
Suroviny pro vlašipán:
cca 250 g naloupaných vlašských ořechů, cca 50 g moučkového cukru, růžová voda (viz recept z Občasníku), mandlové aroma - hořké mandle (my používáme naši vlastní ingredienci, která je naším know-how)
Suroviny pro glazuru:
cca 75 g moučkového cukru, 2-3 polévkové lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy:
1. Do smaltovaného hrnce dáme med, cukr a máslo a na mírném ohni mícháme tak dlouho až se rozpuští veškerý cukr. Sejmeme z plotny a necháme zchladnout. Do zchladlé masy vmícháme žloutek (bílek si uložíma na později do chladna), nastrouhanou pomerančovou kůru, vanilkový morek, sůl, kakaový prášek a perníkové koření. Získáme tak medovou hmotu.
2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně zapracujeme do medové hmoty až vznikne hladké těsto. To vytvarujeme do kvádříku a necháme nejlépe přez noc ve sklepě nebo jiném chladném místě táhnout.
3. Nyní si připravíme vlašipán. Do mísy nasypeme do hladka rozdrcené nebo rozemleté (rozmixované) vlašské ořechy a přidáme moučkový cukr růžovou vodu a pár kapek mandlového aroma. Platí čím méně cukru a více ořechů tím hodnotnější vlašipán. Snažte se tedy najít takový poměr ořechů, cukru a růžové vody aby vznikla nepřeslazená kompaktní ořechová vlašipánová hmota.
4. Vlašipánovou hmotu smícháme v míse s vanilkovým morkem, nastrouhanou citrónovou kůrou, šťávou z citrónu a pokud se vám zdá nutné z hlediska chuti nebo konzistence pak ještě můžeme přidat moučkový cukr.
5. Odpočatý perníkový kvádřík nyní rozdělíne na čtyři menší, stejně velké kvádříky a rozválíme do obdélníků o velikosti zhruba 24x8 cm.
Boční strany obdélníku potřeme bílkem.
6. Vlašipánovou náplň nyní také rozdělíme na čtyři stejně velké díly. Na pracovní ploše, kterou jsme poprášili moučkovým cukrem vytvarujeme z každého dílu asi 24 cm dlouhý váleček. Každý z nich potřeme lehce studenou vodou, položíme na rozválený perníkový obdélník a pevně do perníkového těsta zarolujeme. Nyní necháme vzniklé čtyři válečky asi 1 až 2 hodiny v chladnu odpočívat.
6. Troubu rozehřejeme na cca 160°C. Z jednotlivých válečků nakrájíme asi 40 menších kousků trapézového tvaru. Ty pak pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 15 – 20 na středním roštu. Necháme zchladnout a poté potřeme citrónovou glazurou. Tu připravíme smícháním moučkového cukru a citrónové šťávy.
Potěší vaše tělo i duši za dlouhých podzimních a zimních večerů.
Text + recept: vlastní