Tahini je pasta z rozemletých sezamových semínek, která je v orientální kuchyni součástí mnoha pokrmů, jako například hummusu, falafelu nebo také omáček. Zde je recept, jak si ji můžete připravit sami, vždy podle potřeby a čerstvou a můžete určit i intenzitu pasty. Pokud ji budete připravovat jen z neoloupaných semínek získáte intenzivnější chuť. Čím větší podíl oloupaných semínek použijete, tím bude jemnější. My jsme ji ještě upravili, co se týče surovin našemu zeměpisnému pásmu a připravili jsme ji ze lněných semínek. Taky chutná a především je dostupnější.

Suroviny:

200 g lněných semínek (podle chuti namíchejte směs neoloupaných a oloupaných semínek), 50 ml světlého sezamového oleje (řepkový olej je také vhodný)

Příprava:

Lněné semínko dáme na pánev a při střední teplotě plotýnky (středním plameni) opatrně orestujeme. Semínka nesmí ztmavnout. Na talíři necháme vychladnout. Zchlazená semínka spolu s olejem rozemlít (rozetřít) v mixéru na jemnou pastu. Ve skleněné uzavíratelné láhvi skladovat v chladnu.

Joomla templates by a4joomla