Brynzové Irenky

Suroviny: 

100 g Brynzy, 100 g hladké mouky, 75 g změklého másla, 1/4 čajové lžičky soli, 1 vejce, směs kdoulovcové a černorybízové marmelády (tak abychom dosáhli karmínově červené), do kdoulovcové vmícháváme černorybízovou, 1 čajová lžička lněných semínek

Příprava:

Do mísy dáme brynzu, mouku , máslo, žloutek, sůl a zpracujeme hladké těsto. Toto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut na chladném místě odpočinout.

Nyní postupujeme podobně jako při vykrajování lineckých koleček. Na pomoučeném vále vyválíme asi 3 mm tlustou placku, ze které vykrajujeme malé oválky (podvozky). Pro každou Irenku vždy dva. Do poloviny z celkového počtu oválků vykrojíme malý otvor (okénko). Tyto pak budou sloužit jako stříška.

Vykrojené podvozky a stříšky položit na plech s pečícím papírem. Asi 15 minut péct do zlatova v na 175° C předehřáté troubě. Na roštu nechat vychladnout.

Podvozek potřít marmeládou, posypat mírně semínky a přiklopit stříškou.

 

Břechýška

Suroviny na křehké (chatrné) těsto:

250 g mouka polohrubá, 150 g změklého másla, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce cukru, 1 vejce, 1 polévková lžíce mléka, ½ čajové lžičky chilli vloček nebo nakrájené chilli papričky

Suroviny na slaninovo-bršlicový džem (přístřeškovou izolaci)

100 g slaniny v kuse, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce bršlicového (nebo špenátového) pesta, 2 polévkové lžíce balsamikového nebo jablečného octa, 50 g cukru, jedna špetka skořice, ½ čajové lžičky pepře

Příprava:

1. Všechny přísady pro chatrné těsto dáme do mísy a zpracujeme na hladké těsto. Vytvoříme hranolek zhruba o průměru 3 cm, zabalíme do fólie a necháme cca 30 minut na chladném místě odpočinout.

2. Slaninu nakrájíme na tenké krátké proužky a cibuli a česnek na kostičky a osmažíme do mírně zlatova. Nyní přídáme ostatní suroviny a přísady a dále krátce asi 15 minut povaříme. Sundáme z plotny a necháme vychladnout.

3. Z odpočinutého těsta nyní odkrajujeme asi 5 mm tlusté čtverečky, do kterých vždy vtlačíme důlek do kterého přijde velkorysý přístřešek (můžeme vytvořit třeba malý jehlánek).

Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 175°C do zlatova.

 

 

Zdroj : Frisch und Gut 04/2016 REWE.DE + vlastní

Joomla templates by a4joomla