Recepty a receptury
Suroviny:
melouny podle počtu hostů, růžové šampaňské víno, pramenitá voda, květy nebo plody černého bezu nebo jahody (podle sezóny a chuti)
Suroviny:
různé druhy sýrů, dobře můžete využít zbytky měkkých (např. žervé) a tvrdých sýrů, máslo nebo majonéza podle chuti, vlašské ořechy podle chuti, česnek podle chuti čerstvé bylinky - například řebříček, oregáno nebo popenec
Podobně jako se nakládají vinné listy je možno naložit i mladé listy lískové. Další použití v kuchyni je opět obdobné jako v případě vinných listů (viz. Recepty z Občasníku 09-10-17)
Suroviny:
omyté lískové mladé listy nejlépe červené odrůdy, sůl, vinný ocet nebo citrónová šťáva, olivový olej, bobkový list, kuličky nového koření a celého pepře, snítka řebříčku podle chuti
Příprava:
2 lžíce čerstvých bezových květů (nebo 1 lžíce sušených květů) zalijeme šálkem vroucí vody, necháme asi 10 minut louhovat a scedíme.
Glykosidy obsažené v květech stimulují produkci potu při horečnatých onemocněních a draslík reguluje příjem a výdej vody v těle. Flavonoidy dále pak působí antibakteriálně a antiviroticky, rozpouštějí hlen a mají močopudné účinky.
Suroviny:
mladé smrkové větvičky nebo šištičky, nať zběhovce plazivého a květy chrpy, minimálně 50 % pálenka
Čas doporučeného sběru:
Pokud chceme použít mazání převážně pro úlevu chodidel a dolních partií nohou pak provádíme sběr buď při soupajícím měsíci ve znamení Ryb (letos 6.6. a 7.6.) nebo při stoupajícím měsíci ve Vodnáři (letos 3.6- 5.6)
Suroviny:
sladká část salátu – například jahody, ryngle, angrešt
červená řepa, mladé lístky pampelišky (při utržení prýští bílý latex) ,lístky lichořeřišnice, mladé výhony cibule, pár květů brutnáku, pár okvětních lístků měsíčku, mladé okolíky pastiňáku nebo libečku, sůl, olivový olej, bezinkový ocet na dochucení
Suroviny pro těsto:
200 g polohrubé mouky, 75 g cukru, 75 g másla nebo margarínu, 1 vejce, ½ balení prášku do pečiva
Suroviny pro náplň:
125 g másla nebo margarínu, 250 g cukru, vanilkový lusk, 1 balíček vanilkového pudinku, 3 vejce, 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 200 g šlehačky, 100 g nasekaných lískových oříšků, 1 hrst červených okvětních lístků hluchavky a 1 hrst na konečné dozdobení koláče
Pokud potřebujete něco zdravého, rychlého a osvěžujícího na uvítanou, pak zkuste tuhle prázdninovou Bowli
Suroviny:
hrst lipových květů, asi 100 g (podle chuti) červeného angreštu nakrájeného na půlky, 0,7 l šampaňské, 0,2 l vody, polévková lžíce květů floxu, kolečka citrónu na dochucení
Suroviny:
2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 hrnky na kostičky nakrájených housek nebo rohlíků, 1 lžíce červeného a jedna lžíce černého rybízu nebo červeného angreštu, 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele a jedna lžíce nasekaných pastinákových listů, 1 rovná lžička soli, změklé máslo a hrubá mouka na vymazání hrnků
Suroviny:
1 polévková lžíce olivového oleje, 2 kávové lžičky petrželové natě, 2 kávové lžičky hořčičných semínek (například rukoly), 50 g cukru (pokud možno hnědého nerafinovaného), 500 g rajčat, 200 g broskví (bez jader), 150 g cibule, 1 stroužek česneku, chilli podle chuti, 100 ml jablečného nebo vinného octu