Suroviny:

2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 hrnky na kostičky nakrájených housek nebo rohlíků, 1 lžíce červeného a jedna lžíce černého rybízu nebo červeného angreštu, 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele a jedna lžíce nasekaných pastinákových listů, 1 rovná lžička soli, změklé máslo a hrubá mouka na vymazání hrnků

Postup:

Pět čtvrtlitrových rovných hrnků důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte prosátou hrubou mouku, sůl, mléko a žloutky na hladké řídké těsto. Vmíchejte nakrájené pečivo, petrželku a pastinák a propláchnutý a osušený rybíz nebo angrešt.

Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

Těsto rozdělte lžící do připravených hrnků. Plňte je kousek pod okraj, asi do tří čtvrtin. Hrnky naskládejte těsně vedle sebe do širokého kastrolu, do kterého nalijte vroucí vodu tak, aby sahala tak do poloviny výšky hrnků. Přiklopte kastrol poklicí a vařte 20 minut od začátku varu. Poté zkuste jeden knedlík: hrnek vyjměte, kulatým nožem ho objeďte kolem stěn, knedlík vyklopte na prkénko a rozkrojte ho uprostřed nití. Je-li i ve středu pevný, máte hotovo. Vyjměte zbývající hrnky, knedlíky stejným způsobem vyklopte a rozkrájejte je bílou režnou nití na plátky.

 

Zdroj: vlastní

Joomla templates by a4joomla