Recepty a receptury
Podobně jako se nakládají vinné listy je možno naložit i mladé listy lískové. Další použití v kuchyni je opět obdobné jako v případě vinných listů (viz. Recepty z Občasníku 09-10-17)
Suroviny:
omyté lískové mladé listy nejlépe červené odrůdy, sůl, vinný ocet nebo citrónová šťáva, olivový olej, bobkový list, kuličky nového koření a celého pepře, snítka řebříčku podle chuti
Postup přípravy:
Sesbírané čerstvé lískové listy sklizené v průběhu dubna nejprve blanšírujeme. Znamená to že listy spaříme vařící vodou a ihned zchladíme ve studené lázni. Poté vkládáme listy do kameninové nebo skleněné nádoby se širokým hrdlem a jednotlivé vrstvy prosolujeme, zakapáváme citrónovou šťávou nebo vinným octem a zasypáváme kořením. Množství soli zhruba odpovídá obecným pravidlům pro nakládaní zeleniny při fermentování. Jelikož se jedná v principu o spíše měkkou zeleninu můžeme nasolit více. Celková koncentrace solné lázně by měla odpovídat asi 1,5 -2 %. Což odpovídá zhruba půl kávové lžičky soli na 100 g listů. Před prvním odzkoušením uvedeného receptu je tedy potřeba provést odvážení cca 100 g čerstvých listů abyste měli do budoucna tzv. v oku jak zhruba prosolovat. Poté provedeme zatížení listů kamenem. Nakonec zalijeme kvalitním olivovým olejem, ( vrstva oleje by měla být minimálně 1 cm nad povrchem lískových listů) čímž chráníme lískový náklad před přístupem vzduchu. Všechny listy by měly zůstat pod hladinou oleje. Poté provedeme uzavření nádoby. Velikost sbíraných listů přizpůsobte Vašim představám o velikosti jedné porce budoucí lískové rolky.
Skladujeme na tmavém a chladném místě při průměrné teplotě 10°C. Takto konzervované listy můžeme průběžně spotřebovávat až po dobu zhruba půl roku. Po odebrání potřebného množství listů pro přípravu pokrmů provedeme vždy opětovné zatížení kamenem a dbáme na to, aby byly neustále pod vrstvou oleje.
Text: vlastní