Recepty a receptury
Suroviny:
700 g malých salátových brambor, 1 polévková lžíce másla, 5 stroužků česneku, ½ citrónu, sůl
Potřebujete:
1 šálek čerstvě vytlačené citronové šťávy, 2 čajové lžičky namletého kmínu, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička nasekaných Chilli papriček nebo i více podle chuti, 1 polévková lžíce rozmačkaného česneku, intenzita ostré chuti odpovídá samozřejmě množství použitých chilli papriček
Suroviny (pro čtyři osoby):
250 g sušených fazolí (nejlépe tzv. becáků tak jim říkáme my, resp. Bango fazole, ty jsou velké a dobře se loupou), 1 čajová lžička jedlé sody (Natron), 80 g Tahini (100 % Sezamová pasta-nebo její lněná alternativa ), 2 polévkové lžíce čerstvě vytlačené citronové šťávy, 1-2 stroužky česneku (protlačit), sůl a pepř podle chuti, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička najemno nakrájené papriky nebo papriky v prášku, petržel čerstvá na drobno nakrájená (kdo má rád i koriandr)
Jablka i se slupkou nakrájíme podle obliby na kolečka nebo půlměsíčky. Jadřince odstraníme. Necháme sušit na mřížce nebo navlečené na niti za pokojové teploty cca 1 týden. Případně zbylé křížaly uskladňujeme ve vzduchotěsných nádobách v chladnu a suchu. Podle chuti připravovat průběžně nové.
Suroviny:
jablečné slupky, celá skořice (nebo mletá podle chuti), hřebíček, voda
Příprava:
Slupky, které nám zbydou při přípravě štrůdlu povaříme krátce (cca 1 minutu) spolu s kořením a necháme do druhého dne uležet. Pak podáváme podle chuti teplý s kouskem citronu nebo i chladný jako osvěžující nápoj po cvičení. Nesladíme!
Suroviny:
listové těsto, jablka, loupané vlašské ořechy, skořice, cukr, vejce
Příprava:
Oloupaná jablíčka nakrájená na plátky klademe na listové těsto, dochutíme práškovou skořicí a cukrem. Zabalíme a pomažeme rozšlehaným vejcem. Po upečení poprášíme moučkovým cukrem.
Suroviny:
asi 15 zelených ořechů nasbíraných kolem svátku svatého Jana tedy kolem 24.6. (jsou li ořechy ještě měkké a tedy vhodné k nakládání zjistíme jejich napíchnutím přes zelenou slupku), 250 g cukru, 20 ml vody, 20 ml octa z květů černého bezu (viz. Recept z občasníku) kůra z jednoho chemicky neošetřeného malého grapefuitu, koření - špetka koriandru, 1špetka muškátového květu, morek z jedné bourbon vanilky, špetka skořice, špetka nadrceného nového koření, asi polovina polévkové lžíce šalvějových květů, ibiškový nebo růžový květ nakrájený na drobno, špetka soli
Suroviny:
tři hrsti jemně nasekaných jarních bylinek (bršlice, kopřiva, sedmikrásky, pampeliška, fialka, jitrocel..), 5-7 lístků popence nasekaného na drobno, 10 lístků řebříčku nasekaného na drobno, 3 větší brambory, citronová šťáva z menšího citronu nebo polévková lžíce vinného octa, 125 g másla, 2 až 3 na tvrdo uvařená vejce, kyška (kyselé mléko), 2 polévkové lžíce hladké mouky, polévková lžíce cukru, sůl, pepř, voda
Suroviny (pro 6 osob):
1 kg kadeřávku, 2 velké cibule, 500 g křížovek, 300 g uzeného bůčku, 150 g sádla, 4 ostravské klobásky, 6 domácích klobásek, 4 polévkové lžíce středně silné hořčice, sůl, pepř a cca 250 g ovesné krupice k dochucení a zahuštění
Suroviny (pro 6 osob):
1 kg kadeřávku, 1 pór nebo velká cibule a 1 stroužek česneku ( podle chuti), 3-4 lžíce másla, 1 kostka tučného tvarohu a dvě balení žervé, 1 vejce, cca 100 g nastrouhaného ementálu a 2-3 polévkové lžíce strouhanky (podle chuti), mletý pepř, sůl a koření (šalvěj, yzop, řebříček)