Recepty a receptury
Suroviny (pro 6 osob):
1 kg kadeřávku, 1 pór nebo velká cibule a 1 stroužek česneku ( podle chuti), 3-4 lžíce másla, 1 kostka tučného tvarohu a dvě balení žervé, 1 vejce, cca 100 g nastrouhaného ementálu a 2-3 polévkové lžíce strouhanky (podle chuti), mletý pepř, sůl a koření (šalvěj, yzop, řebříček)
Příprava:
- Listy kadeřávku omyjeme a krátce ve vařící osolené vodě blanšírujeme. Scedíme a pro zachování zelené barvy nakonec přelijeme studenou vodou.
- Pro náplň nakrájíme pór na kroužky nebo cibuli na kostičky, česnek na plátky a podusíme na másle. Po schladnutí přidáme tvaroh, žervé, strouhanku, pepř, případně šalvěj, yzop nebo řebříček. Hmotu promícháme a necháme odpočinout aby se chuti propojily.
- Doprostřed každého listu kadeřávku posadíme 1- 2 lžíce náplně (pokud jsou listy menší, lze vždy dva spojit) a vytvoříme rolky. Tyto stranou kde je tzv. šev položíme do vypékací máslem vytřené mísy a necháme v troubě předehřáté na 180 ° C asi 30 minut péct do zlatova. Teplotu udržujeme spíše nižší pro zachování aroma, chuti a nutriční hodnoty pokrmu.
Ti upřednostňující „ alkoholickou variantu“ mohou do náplně přidat orestovanou na kostičky nasekanou slaninu.