Suroviny:

asi 15 zelených ořechů nasbíraných kolem svátku svatého Jana tedy kolem 24.6. (jsou li ořechy ještě měkké a tedy vhodné k nakládání zjistíme jejich napíchnutím přes zelenou slupku), 250 g cukru, 20 ml vody, 20 ml octa z květů černého bezu (viz. Recept z občasníku) kůra z jednoho chemicky neošetřeného malého grapefuitu, koření - špetka koriandru, 1špetka muškátového květu, morek z jedné bourbon vanilky, špetka skořice, špetka nadrceného nového koření, asi polovina polévkové lžíce šalvějových květů, ibiškový nebo růžový květ nakrájený na drobno, špetka soli

Postup přípravy:

orech kralovsky1. Nejprve provedeme tzv. louhování zelených ořechů. Znamená to, že provedeme vylouhování - snížení obsahu hořčin a tříslovin v zelených slupkách ořechů. Čím kratší je doba louhování tím je obsah těchto tak cenných a hojivých látek v ořechových slupkách sice vyšší, ale na druhou stranu to neprospívá k jejich poživatelnosti. Záleží tedy na Vás jakou variantu zvolíte.

2. Způsob louhování - vidličkou propícháme na několika místech zelenou slupku každého ořechu. Tyto pak vložíme do smaltované mísy a zalijem vodou tak, aby byly ořechy pod její hladinou. Necháme nejméně 48 hodin louhovat ve sklepě nebo jiném chladném místě.

3. Na pánvi nyní zkaramelizujte cukr a dále přidejte vodu, ocet a koření. Provařte až do úplného rozpuštění krystalků cukru – to znamená, že nejsou v tekutině patrné.

4. Nyní přidejte do pánve nastrouhanou kůru z jednoho grapefruitu a zelené ořechy. Vše nechte ještě pár minut provařit.

5. Takto zpracované zelené ořechy nyní nalijeme do připravených malých zavařovacích skleniček, vždy asi tak aby v každé bylo 5 ořechů. Ořechy by měly být zcela ponořeny pod tekutinou.

6. Janovy ořechy by měly nyní alespoň šest měsíců odpočívat v nálevu. Výborně se hodí ke zvěřině nebo do salátů. Kousíčkem můžeme ozdobit i dezerty z rumového hrnce (viz. Recept z občasníku červenec-srpen 2017).

Ořechy obsahují třísloviny, hořčiny, vitamín C tedy látky tolik potřebné pro naši odolnost vůči nemocem.

 

Text + recept + foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla