Suroviny:

tři hrsti jemně nasekaných jarních bylinek (bršlice, kopřiva, sedmikrásky, pampeliška, fialka, jitrocel..), 5-7 lístků popence nasekaného na drobno, 10 lístků řebříčku nasekaného na drobno, 3 větší brambory, citronová šťáva z menšího citronu nebo polévková lžíce vinného octa, 125 g másla, 2 až 3 na tvrdo uvařená vejce, kyška (kyselé mléko), 2 polévkové lžíce hladké mouky, polévková lžíce cukru, sůl, pepř, voda

Příprava:

V kastrólu rozpustíme máslo a na mírném ohni orestujeme na drobno nasekané bylinky - máslo se pomalým restováním bylinek postupně barví do zelena. Pak přidáme cukr a citronovou šťávu nebo vinný ocet a na kostky nakrájené brambory. Vše ještě asi 2 minuty restujeme. Poté zalijeme asi 1,5 až 2 litry vody, osolíme a necháme povařit do změknutí brambor. Kastról odstavíme z plamene a vmícháme kyšku, ve které jsme předtím rozmíchali hladkou mouku. Do polévky ještě přidáme na kostičky nakrájená na tvrdo uvařená vejce. Hrnec opět postavíme na plamen a vaříme na mírném ohni asi ještě 5-10 minut. Podle chuti můžeme ještě přikyselit, dosladit nebo dosolit. Před podáním pak můžeme dozdobit mladým lístečkem bršlice.

Polévka je mimo jiné i plná chlorofylu v té nejpřirozenější podobě.

kvetinová polevkakvetinova polevkabylinkova polevkabylinkova polevka

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj+foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla