Recepty a receptury
Suroviny:
asi 400 g vlašských ořechů, olivový olej, nastrouhaný parmezán, hrst nasekaných zelených listů petrželky, celeru nebo pastiňáku
Postup přípravy:
Vlašská jádra rozprostřeme na plech a pečeme asi 10 minut při teplotě 175°C. Po vychladnutí rozetřeme v hmoždíři do krémové hmoty (eventuelně rozmixujeme). Nyní přidáme stejný podíl olivového oleje a nastrouhaného parmezánu a bylinek tak, aby vznikla tužší masa. Takto připravené pesto používáme jako přílohu k těstovinám, rýži nebo bramborám, ale hodí se i do salátů nebo jednoduše jako pomazánka na bagetu.
Tip: Vysoký obsah biotinu obsaženého ve vlašských ořeších přispívá k růstu vlasů a prospívá také pokožce. Z malého množství hmoty, před přidáním parmezánu (tedy rozetřené ořechy s olivovým olejem a bylinkami) si udělejte v mezičase obličejovou masku.
Text + recept: vlastní