Recepty a receptury
Suroviny:
čerstvé šípky i změklé (prošlé mrazem) nebo sušené, voda nebo jablečné víno
Nejlahodnější a nejúčinnější šípkový čaj je ten připravený z čerstvých plodů. Sušením se vitamín C ztrácí a sušené šípky je nutno také déle povařit. Tím opět přicházíme o drahocený vitamín C.
Šetrnější variantou přípravy šípkového čaje ze sušených šípků je jejich naložení do vody nebo bílého vina, ve které je pak přivedeme k varu. Do vody můžete přidat také kapku rumu.
Postup přípravy:
1. Polévkovou lžíci čerstvých plodů přelijeme 250 ml vařící vody a necháme asi 15 vyluhovat. Podle chuti můžeme přisladit.
2. Polévkovou lžíci sušených plodů přelijeme 300 ml vody nebo například jablečného vína a necháme přez noc vyluhovat a změknout. Poté vše přivedeme k varu a necháme ještě asi 10 minut vyluhovat. Podle chuti můžeme opět přisladit.
Čaj působí pro svůj vysoký obsah pektinu regulativně na střeva a samozřejmě je velice vhodným pomocníkem při předcházení nemocí z nachlazení. Zanedbatelný není ani jeho pozitvní účinek při podpůrné léčbě onemocnění močových cest.
Text + zdroj: vlastní