Recepty a receptury
Popis:
Při přípravě slepičího vývaru se vyvaří na hladinu polévky i velké množství tuku. V samotné polévce ho nemusí být tolik. Jde však o velice hodnotnou „surovinu“.
Pomalým vařením se do něj dostávají v tucích rozpustné látky rostlinného charakteru, jako například vitamín A nebo rostlinné silice a také část živočišných aminokyselin. Tyto látky ve spojení s velice dobře vstřebatelnou tukovou fází pak jsou dobrým mazáním například na rozpraskanou kůži plosek nohou.
Postup zpracování:
Jakmile je vývar hotov. Pozor, ještě před jeho osolením sesbírejte z hladiny tekutiny přebytečnou tukovou vrstvu a přelijte ji do skleněné nádobky s uzávěrem.
Slepičí mazání můžete skladovat v chladnu a temnu (ve sklepě) při teplotě cca 10° po dobu tří měsíců.
Způsob použití:
Namažete si plosky nohou tenkou vrstvou mazání a natáhněte si na ně staré bavlněné ponožky. Takto nechte působit alespoň jednu hodinu.
Komu nevadí, že bude vonět ke snězení, může použít mazání i při nachlazení horních cest dýchacích k promazávání krčních a prsních partií těla. Opět použít starší bavlněné oblečení.
Text + foto: vlastní