Suroviny:

100 g lipových květů, 500 g želírovacího cukru 2:1, 750 ml jablečného moštu

Postup přípravy:

Čerstvě sesbírané lipové květy dobře otřepeme od hmyzu, vložíme do kameninové nebo emailové nádoby, přelijeme jablečným moštem a necháme 24 hodin stát při pokojové teplotě. Poté tekutinu scedíme přes plachetku, přidáme želírovací cukr, zamícháme, necháme vzevřít a dále ještě necháme asi 3 minuty vařit. Po provedené želírovací zkoušce pak plníme do předem umytých a propařených sklenic. Tyto ihned zavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Malý trik. Používejte malé skleničky. Želé je pak pevnější. Lepšímu želírování napomáhá také přídavek citronové šťávy.

Část jablečného moštu můžete nahradit bílým vínem.

Želé obsahuje silici, slizovité látky, glykosidy. Působí tedy poto a močopudně, protizánětlivě a rozpouští hlen.

 

Zdroj: Wildblueten und Kraeutergelees, Evemarie und Frank Loeser

Joomla templates by a4joomla