Suroviny:

2,5 l vody, 375 g cukru, 4 plátky citrónu, 300 g lipových květů, snítka čerstvé meduňky a levandule, šťáva z půlky citrónu

Postup přípravy:

Voda s cukrem se přivede do varu a nechá se vychladnout na teplotu rukou. Do vlažné tekutiny se vloží od hmyzu očištěné lipové květy, přidají se 4 plátky dobře omytého citrónu, šťáva z půlky citrónu, snítka meduňky a hrst růžových lístků a nechá se při pokojové teplotě asi 10 dnů probublávat v nádobě, která je překryta plátýnkem a zagumičkovaná. Poté se tekutina scedí a plní do silnostěnných lahví (od šampusu), které byly předem vymyty a opláchnuty horkou vodou. Naplněné a korkovými zátkami uzavřené láhve se skladují při teplotě asi 15 °C v temnu ve vzpřímené poloze. Zhruba za čtyři týdny je možno zkusit první láhev. Pozor při otevírání. Láhve mohou vybuchovat. Nápoj perlí a má květinovou chuť.

Nápoj obsahuje silici, slizovité látky, glykosidy. Působí tedy poto a močopudně, protizánětlivě a rozpouští hlen.

 

Zdroj: vlastní

Joomla templates by a4joomla