Recepty a receptury
Suroviny pro tři porce:
3 velká rajčata nejlépe odrůdy Liberty Bell, olivový olej,
Poklad - Náplň:
250 g mletého masa nebo pro masonejedlíky 250 g polotučného tvarohu, 1 vejce, 1 střední cibule, cca 50 ml acidofilního mléka, asi 100 g nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř, majoránka nebo snítka pelyňku černobýlu
Postup přípravy:
Z rajčete odstraníme příčným řezem jeho tvrdou horní špici. Vznikne tak horní ploška jeskyňky. Stejným způsobem uřízneme i spodní část rajčete abychom tak vytvořili stabilní základnu jeskyňky. Nyní rajče zrhuba na dolní hranici horní třetiny příčně prokrojíme. Pokud rajče obsahuje uvnitř příliš dužiny a semínek pak je polévkovou lžící vydlabeme. Stěna rajské jeskyňky by ale neměla být porušena. Docházelo by k vytékání pokladu.
Teď si připravíme poklad – tedy náplň. Všechny potřebné ingredience dáme do mísy o rukama uhněteme pokladovou masu. Podle chuti osolíme a okořeníme.
Pomocí polévkové lžíce pak jednotlivé jeskyňky napníme pokladem a každou uzavřeme její odkrojenou horní třetinou. Jednotlivé kusy postavíme do zapékací misky, obložíme vydlabanou dužinou a podlejeme trochou vody a olivovým olejem. Trochou oleje zakápneme i vršky jeskyněk. Zapékáme při cca 200 °C asi 45 minut až jednu hodinu, tak aby vznikla křupavá horní skalní vrstva.
Podáváme například s rýží nebo kouskem chleba.
Recept+ foto: vlastní