Recepty a receptury
Jak už jsme psali v našem červencovo-srpnovém vydání z tohoto roku, je metoda nakládání sezónního ovoce do alkoholu jednou ze starých a velmi dobrých metod konzervace ovoce, jde o tzv. Rumový hrnec. Například dnes tolik zmiňované polyfenoly, se svými veskrze pozitivními účinky například na cévy, krevní oběh a tím také na krevní tlak, zůstávají při této metodě konzervace téměř nedotčeny. Ba naopak. Alkoholovým narušením buněčných rostlinných membrán se ještě zvyšuje jejich dostupnost pro náš organismus. Zejména pak jde například o anthokyany obsažené v tmavém ovoci (višně, černý rybíz, bezinky, trnky, červené víno atp..). Staré odrůdy tohoto ovoce jich obsahují prokazatelně více.
Suroviny:
3 kyselejší jablka (například tradiční odrůdy Boskop), citrónová šťáva, 100-200 g ovoce z rumového hrnce, 150 g másla, 200 g polohrubé mouky,150 g pískového cukru, vanilka z vanilkového lusku, nastrouhané Tonka semeno nebo balíček vanilkového cukru, 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice, kromě toho také máslo na vymaštění formy
Potup přípravy:
Jablka omyjte (komu nevadí vlastně to nejzdravější, jablečná slupka tak neloupat), odstraňte jádřince, nakrájejte je na kostičky a pokapejte citrónovou šťávou. Slupky a jádřince použijte pro přípravu jablečného čaje (viz recept z vydání březen-duben 2016 ). Ovoce z rumového hrnce nakrájejte pokud je to nutné na menší kousky a smíchejte s jablky. V mezičase si předehřejte troubu na 180°C.
Nyní si z másla, cukru, mouky, vanilky nebo tonka semene a skořice připravte posypku (musí být pěkne „střapatá“ jak už to v životě ve stáří bývá).
Nyní vymažeme pečlivě zapékací misku máslem, poklademe ovocem a zasypeme posypkou. Zapékáme asi 30 min do zlatova až se vytvoří krásná rozpraskaná krustička.