Recepty a receptury
Suroviny (pro 6 osob) :
cca 0,5 kg středně velkých kysaných červených řep (mléčné kvašení stejné jako u kysaného zelí ), kořenový nebo naložený křen podle chuti, dvě středně velké karotky nebo mrkve, 1 menší neoloupané jablko, čerstvé nebo sušené meduňkové listy, jablečný ocet, olej, sůl a pepř podle chuti
Příprava:
Červenou řepu podle oblíbenosti nakrájet na kostičky nebo nastrouhat, stejně tak křen, mrkev (karotku) a jablko a dochutit. Vše nechat alespoň 5 hodin v chladnu uležet.
Salát aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem, což má mimo jiné pozitivní efekt na posílení imunitního systému. Mléčně nakvašená řepa podporuje zdravou střevní mikroflóru, která nemalým podílem přispívá k předcházení nemocí, zároveň zachovává tímto způsobem konzervovaná zelenina v podstatě ze 100% svoji nutriční hodnotu a svým způsobem ji ještě zvyšuje obsahem bakterií mléčného kvašení.