Recepty a receptury
Suroviny pro asi 4 porce:
1 kg rajčat, 1 citrón, 1 čajová lžička čersvé petrželové natě, 250 ml jablečného nebo vinného burčáku nebo šťávy, asi 5 kapek domácí chilli omáčky (viz. recept Občasník 11/12-2016, asi půl čajové lžičky soli, asi 12 oliv, asi půl lžičky čerstvě nadrceného pepře, podle chuti stopička až dvě domácí vinné pálenky
Postup přípravy:
Z rajčat odstraníme střední tvrdé části, nakrájíme je na kostičky a smícháme se šťávou z půlky citrónu, jablečným nebo vinným burčákem nebo šťávou, nadrobno nasekanou petrželovou natí, solí a chilli omáčkou. Komu nevadí hořké může ke směsi přidat i citrónová jadérka, která je však nutno zbavit tvrdé slupky. A kdo to rád ještě o něco ostřejší přidá ješte stopku nebo dvě domácí vinné pálenky nebo vodky. Nyní směs rozmixujeme.
Z druhé půlky citrónu si nakrájíme kostičky které napichujeme střídavě spolu s olivami na špízky.
Servírujeme s ledem, posypané čerstvě nadrceným pepřem a ozdobené olivovo–citrónovými špízky.
Recept: vlastní