Suroviny: 1-2 středně velké podzimní vinné listy některé z červených odrůd, 250 ml vody, hřebíček, skořice, med, citrón popřípadě jiné přísady podle vaší chuti

Čerstvé nebo nasušené listy z podzimního období. Nejlepší doba pro sběr a nebo sběr pro další úpravu sušením je vždy v době zralosti vinného hroznu. Liší se tedy podle odrůdy révy vinné, ale v průměru jde o konec září a začátek října v době nejintenzivnějšího vybarvení listů.

Příprava: Listy spaříme asi 250 ml vařící vody a necháme asi 10 minut vyluhovat. K dochucení můžeme použít oblíbené přísady, jako například kolečko citrónu nebo lžičku medu, případně některá z vhodných koření.

Výluh z vinných listů obsahuje mimo jiné velké množství anthokyanů a flavonoidů, např. Quercetin příznivě působících na pružnost buněčných stěn kardiovaskulárního systému, protizánětlivě a posilujíc. Uvedené látky mají také antioxidativní účinky tedy působí proti volným radikálům způsobujícím ty nejvážnější civilizační choroby jako je například vysoký krevní tlak nebo cholesterol.

 

Zdroj: vlastní + wikipeide.de

Joomla templates by a4joomla