Recepty a receptury
Suroviny:
7 středně velkých brambor, 1 větší červená řepa, 2-3 rajčata podle velikosti, listy s řapíky z červené řepy a mangoldu, 3-4 květy dýní, půl hrsti okvětních lístků měsíčku, 1 červená cibule, 250 ml smetany nebo šlehačky
Příprava:
Brambory a červenou řepu oloupeme. Slupky nevyhazujeme. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvu na plátky nakrájených brambor, červené řepy, na kolečka nakrájené červené cibule a rajčat a na kousky nakrájeného mangoldu a listů červené řepy (i s řapíky). Vše prokládáme natrhanými květy dýní a prosypáváme okvětními lístky měsíčku. Každou vrstvu podle chuti prolijeme olivovým olejem (nebo řepkovým) a ochutíme podle vlastních představ (solí, pepřem – ti odvážnější mohou přidat i kousky chilli papričky). Můžeme vložit také pár mladých lístků šalvěje.
Vše necháme při teplotě cca 200 °C asi 45 minut péci do zlatova. Ke konci zalejeme smetanou nebo šlehačkou.
Již při přípravě hraje vše krásně všemi barvami a co teprve ta chuť plná zdraví. Jako přílohu zvolte salát podle chuti, my jsme tentokrát vyzkoušeli fenyklový.
Účinné látky: Například okvětní lístky měsíčku obsahují hlavně silice, hořčiny , saponin a flavonoidy (Quercetin a Kampferol-O-glykosid), které jsou podobné karotenoidům a jsou rozpustné v tucích. Účinné látky povzbuzují kromě jiného sekreci žluče a působí protizánětlivě i proti virům.
Zdroj: K.H.Reger Hildegard Medizin, Orbis Verlag 1998