Pomíjivost bytí

vážka

Lze cestovat časem? V našich myslích určitě ano a pro mne to má tentokrát smutně vyjímečnou symboliku. I když až téměř na sklonku měsíce srpna jde alespoň v mé fantazii o prázdninové vydání, ve kterém bych se s osobní pokorou chtěla ráda malinko věnovat myšlence pomíjivosti bytí. Podívejte na tu křehkou vážku, v jednom okamžiku je tady a pak…, kdo ví?

 

 

 

 

Mnozí z nás si určitě rádi povypráví v rodinném kruhu co kdy a jak bylo. Tak jsem taky věděla, že můj tatínek zasadil jako malý se svým dědou u stodoly lípu. Dnes jí je tak asi sedmdesát let. Již před rokem začala chřadnout. Na ní to bylo vidět, ne tak na mém tatínkovi. Přesto si s ním mohu dnes povídat už jen v mých snech. Znamení? Nevím. Některá místa a události mají zvláštní Genius Loci. Ať je to tedy tentokrát česká srdíčková lípa, které vzdáme jako rostlině vydání hold.

 

pergola s luxferyJakoby se všechny události najednou přerodily do určité zvláštní energie. Kus mého já se ptal, co je vlastně v životě důležité, ta druhá půlka jen jaksi slepě pracovala. Započali jsme tak například stavbu dlouho plánované pergoly. Myslím, že by se tatínkovi líbila. A co víc, oživili jsme krásné staré cihly ze střechy seníku, která se před pár lety pod náporem sněhu zřítila. Částečně se tehdy podařilo mým rodičům stavení zachránit. Všechna čest.

Malou fotogalerii ze stavby pergoly najdete v oddíle Tipy.

 

 

salat z repy a ryngleStejně jako můj tatínek i já si myslím, že život by určitě neměl být nudný a jednotvárný. Vždy s ním byla legrace a zůstával hezky věren starým sedláckým metodám. Mimo jiné i v uchovávání potravin. A i když v našem pozemském životě už zůstanou některá místa jaksi prázdná až to někdy opravdu bolí u srdce, je hezké na ně myslet optimisticky. Nechte se tedy inspirovat našimi pestrými recepty a taky jednou trochu opomíjenou a na energie naprosto nenáročnou metodou konzervace zeleniny - fermentací. Více naleznete v rubrikách Tipy a Recepty.

 

 

 

Ač mi to tentokrát nějak nejde úplně od srdce. Veselá mysl je opravdu půl zdraví a kdo ví, jak to vlastně s naším bytím ve vesmíru je. Třeba je to jen ten pomíjivý vážčí okamžik, třeba celá opakující se věčnost.

Užívejte si pomíjivosti bytí.

 

Rostlina měsíce

Lípa srdčitá - lat. Tilia cordata

„Jsou stromy, které si budeš do smrti pamatovat jako některé lidské tváře; jsou stromy, které jsou téměř svaté.“ (Karel Čapek)

Taky by vás zajímalo, proč byla právě lípa zvolena naším národním stromem? Budou to ty srdíčka v koruně?

Tedy...

 

Recepty a receptury

Lipová limonáda

Suroviny:

2,5 l vody, 375 g cukru, 4 plátky citrónu, 300 g lipových květů, snítka čerstvé meduňky a levandule, šťáva z půlky citrónu

 

Lipové želé

Suroviny:

100 g lipových květů, 500 g želírovacího cukru 2:1, 750 ml jablečného moštu

 

Sirup z lipových květů

Suroviny:

2 l vody ( studniční), 3 plné hrsti lipových květů, 4 plátky citrónu, 1 kg cukru, 50 g kyseliny citronové

 

Prázdninová bowle

Pokud potřebujete něco zdravého, rychlého a osvěžujícího na uvítanou, pak zkuste tuhle prázdninovou Bowli

Suroviny:

hrst lipových květů, asi 100 g (podle chuti) červeného angreštu nakrájeného na půlky, 0,7 l šampaňské, 0,2 l vody, polévková lžíce květů floxu, kolečka citrónu na dochucení

 

Puntíkaté hrnkové knedlíky

Suroviny:

2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 hrnky na kostičky nakrájených housek nebo rohlíků, 1 lžíce červeného a jedna lžíce černého rybízu nebo červeného angreštu, 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele a jedna lžíce nasekaných pastinákových listů, 1 rovná lžička soli, změklé máslo a hrubá mouka na vymazání hrnků

 

Pestrý prázdninový salát

Suroviny:

sladká část salátu – například jahody, ryngle, angrešt

červená řepa, mladé lístky pampelišky (při utržení prýští bílý latex) ,lístky lichořeřišnice, mladé výhony cibule, pár květů brutnáku, pár okvětních lístků měsíčku, mladé okolíky pastiňáku nebo libečku, sůl, olivový olej, bezinkový ocet na dochucení

 

Rumový hrnec

Suroviny:

sezónní ovoce, cukr, rum (minimálně 40%)

 

Koprová omáčka s bílým rybízem

Suroviny:

snítka čerstvého kopru, 1 vejce, šálek mléka, šálek vyzrálého bílého rybízu, lžička celozrné mouky, dvě lžíce změklého másla, sůl

 

Tipy

Fermentování - trochu zapomenutá metoda konzervace zeleniny

Pokud máme mluvit o prozřetelnosti přírody pak je fermentace velice dobrým příkladem. K tomu aby si zelenina zachovala či spíše ještě zvýšila svoji nutriční hodnotu existuje velice jednoduchá, na energie naprosto nenáročná elegantní konzervační metoda. Jde o fermentaci.

Joomla templates by a4joomla