Smrákání

Přestože se tomu trošku po „člověčensku“ snažíme vzdorovat (teď myslím změnu času) a příroda kolem nás si asi říká co ti lidé pořád mají, je to tady a je to správně . Už se zase brzy smráká. Zahradou se líně válí mlha, vzduchem poletuje padající listí, poslové zimy už také přilétli a rok se zase pomalu schází s rokem. Všechno nám vlastně říká, zpomal, poseď si u šálku dobrého, třeba šípkového nebo černobezového čaje, sklenky domácího vermuthu nebo pálenky, bilancuj nebo pracuj v klidu teplého pokoje třeba nad plány nové pergoly, vyřezávej třeba prstýnky ze dřeva nebo upleť třeba stínidlo pro domácí osvětlení. Jako dítě jsem tenhle čas neměla moc ráda. Ještě tááák dlouho do vánoc. Ale vždyť je to už vlastně za pár týdnů. Ani si nestačíme pořádně vychutnat čerstvě vylovenou štičku nebo Svatomartinskou husu (zkuste si ji udělat trochu netradičně na zelenině včetně červené řepy nebo na šípkách nebo na kdoulích s lichořeřišnicovým bramborovým pyré) a bude tady advent. A to je přece zase čas,kdy je potřeba vytvořit alespoň malý adventní věneček a pak se letos třeba pustíte do výroby přírodních vánočních ozdob. Při tom můžete přikusovat Křupíky (viz recept z Občasníku září –říjen 2016) s domácím fazolovým humusem (prozradíme univerzální recept pro přípravu) a domácí chilli omáčkou-což určitě potěší hlavně masonejedlíky. Příprava je sice poněkud pracnější, ale to přece k dlouhým večerům taky patří, pohrát si v kuchyni trochu déle. Taky pro Vás máme dva netradiční recepty na Vánoční cukroví – tedy v tomhle případě vlastně sůloví. A pro ty kterým není zahrada lhostejná ani teď a roste jim na ní ořešák máme také ověřený tip, jak naložit s jeho spadaným listím. Více najdete v rubrice Tipy a Recepty.

Rostlinou měsíce jsme zvolili břečťan. Jednoznačně. Kolik znáte rostlin, které v našich podnebných podmínkách kvetou a omamně voní ještě v listopadu a které by se svojí až pekelně temně zelenou tak hodily ke smrákání a dušičkovému času.

Tak brzké smrákání pro hezký čas u Vezádových nápadů a na Vánoce se nechte překvapit naším Vánočním stromkem – nezapomeňte si proto 26.12. po všem tom shonu otevřít naše stránky.

 

Rostlina měsíce

Břečťan - lat. Hedera helix

Hedera helixO břečťanu by se také dalo napsat hodně. Vyberu jen tu mystickou symboliku, která se hezky hodí k podzimním a zimním večerům. Již první věřící křesťané pokládali mrtvé na břečťan a ty, kteří se na víru neobrátili na cypřiš. Kdo je pokřtěn stává se nesmrtelným, nepokřtění ztrácí naději na zmrtvýchvstání stejně jako cypřiš, který jakmile jednou opadne už nikdy nedoroste. Jde tedy o symbol věčného života „ Jak v životě tak i ve smrti“. Břečťan symbolizuje, že duše žije i když už je tělo mrtvé.

 

Tipy

Vánoční strom pro zvířátka

Tak co Vy na to? To se nám myslím opravdu povedlo. Pomocí vlastních sil a dovednosti jednoho z nás, jsme mohli náš vánoční strom předvést v téhle kráse. Pravdou je, že takhle si to asi každý dovolit nemůže. Ale vlastně proč ne? Možná ještě zítra a nebo příští rok si pozvete nás a my Vám se zdobením ve výšce pomůžeme.

Stejně tak jako to jde Slávkovi se zdobením, jde mu to i se zdravotním průřezem stromů. A stejně tak jako to nám holkám šlo s vymýšlením vánočních ozdob pro zvířátka, jde nám to i při tvorbě a péči o zahradu a při vymýšleních nových receptů a receptur.

A zvířátka si taky přijdou na své . Do vánočních hvězd jsme pro ptáčky nasypali zrníčka a jiné dobrůtky a veverky při své zvídavosti určitě najdou v krápníkových koulích schované oříšky. A pro všechny pak ještě nášup z bramborového řetězu.

 

Dušičkové a vánoční ozdoby

Jakoby to pro nás příroda už dopředu měla vymyšleno. Ale vlastně proč jakoby. Určitě. Vždyť ta hojnost, pestrost, barevnost a mnohotvárnost všech podzimních plodů (listy stélezelených rostlin jako jsou jehličnany nebo břečťan nevyjímaje) přímo vybízí vytvořit si nějakého toho podzimního dynínka (strašidýlko) ke zkrášlení okenní tabulky, dušičkový věneček nebo netradiční vánoční kytici a vánoční ozdoby.

Poradíme vám jaké nářadí si musíte přichystat a povedeme vás při výběru přírodního materiálu, ale fantazii určitě meze neklademe.

Tedy tady je návod na čtyři výtvory z mnoha možných

 

Zimní peřinka z ořešákového listí

Máte-li na pozemku ořešák královský, tak vězte, že nejde jen o strom, který plodí jedlé ořechy. Již naši předkové si ho záměrně vysazovali v blízkosti obydlí a stájí. Látky tříslovinové povahy, silice a hořčina Juglon, které jsou obsaženy v podstatě v celé rostlině a zejména v listech a kůře totiž působí baktericidně, virocidně, insekticidně a fungicidně. V parných letních dnech posloužil nejenom stínem košaté koruny, ale i oblakem látek, které držely všechny nechtěné dotěrné v dostatečné vzdálenosti od obydlí a vývarem s listí se potíral dobytek ve stájích, aby je neobtěžoval. A to nejsou všechny jeho přednosti, těm se budeme věnovat někdy příště ve speciální části věnované tomuto statnému stromu.

 

Zálivková voda z přípravy luštěnin pro pokojové rostliny

Při přípravě luštěnin je dobré používat tzv. techniku namáčení. To znamená, že je nejlépe přes noc namáčíme do minimálně trojnásobného množství vody, ke kterému přidáme jednu čajovou lžičku Natronu (jedlé sody). Tuto vodu pak slijeme a nepoužíváme dále k vaření luštěnin.

 

Recepty

Vánoční sůloví

Brynzové Irenky

Suroviny: 

100 g Brynzy, 100 g hladké mouky, 75 g změklého másla, 1/4 čajové lžičky soli, 1 vejce, směs kdoulovcové a černorybízové marmelády (tak abychom dosáhli karmínově červené), do kdoulovcové vmícháváme černorybízovou, 1 čajová lžička lněných semínek

Příprava:

Do mísy dáme brynzu, mouku , máslo, žloutek, sůl a zpracujeme hladké těsto. Toto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut na chladném místě odpočinout.

Nyní postupujeme podobně jako při vykrajování lineckých koleček. Na pomoučeném vále vyválíme asi 3 mm tlustou placku, ze které vykrajujeme malé oválky (podvozky). Pro každou Irenku vždy dva. Do poloviny z celkového počtu oválků vykrojíme malý otvor (okénko). Tyto pak budou sloužit jako stříška.

Vykrojené podvozky a stříšky položit na plech s pečícím papírem. Asi 15 minut péct do zlatova v na 175° C předehřáté troubě. Na roštu nechat vychladnout.

Podvozek potřít marmeládou, posypat mírně semínky a přiklopit stříškou.

 

Svatomartinská husa na zelenině, šípkách nebo kdoulích s lichořeřišnicovým pyré

Suroviny (na 6 porcí):

6 kg Husa

Suroviny pro zeleninovou omáčku:

9 dl vody (husa by měla být ponořena asi ve třech až čtyřech centimetrech vody), 2 cibule, 1 malá nebo půlka bulvy velkého celeru, 3 mrkve, 1 bulva středně velké červené řepy, 2 rajčata, 5 kuliček jalovce, 3 hřebíčky, hrst kuliček černého pepře, 5 zrnek koriandru, 2 bobkové listy, větvička rozmarýnu a lístek šalvěje, tymián, 2 lžíce šťávy z černého bezu, 200 g sušených bezinek, sůl, 7,5 dl červeného vína

 

Domácí hummus

Suroviny (pro čtyři osoby):

250 g sušených fazolí (nejlépe tzv. becáků tak jim říkáme my, resp. Bango fazole, ty jsou velké a dobře se loupou), 1 čajová lžička jedlé sody (Natron), 80 g Tahini (100 % Sezamová pasta-nebo její lněná alternativa ), 2 polévkové lžíce čerstvě vytlačené citronové šťávy, 1-2 stroužky česneku (protlačit), sůl a pepř podle chuti, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička najemno nakrájené papriky nebo papriky v prášku, petržel čerstvá na drobno nakrájená (kdo má rád i koriandr)

 

Domácí chilli omáčka

Potřebujete:

1 šálek čerstvě vytlačené citronové šťávy, 2 čajové lžičky namletého kmínu, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička nasekaných Chilli papriček nebo i více podle chuti, 1 polévková lžíce rozmačkaného česneku, intenzita ostré chuti odpovídá samozřejmě množství použitých chilli papriček

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla