Vyřazení vyrašení

Je to malý zázrak jak z mnohdy pro nás skoro neviditelných semínek a plodů, které se dostaly samovolně do půdy (nebo tam byly jako například česnekové cibulky „zapomenuty“), začínají již v brzkém předjaří klíčit nejroztodivnější rostlinky.

hluchavka upr

 Pozorovat tenhle úžasný spektákl je možná ještě zajímavější než kdybychom na záhonech drželi režii sami. Nelamte rukama, „Vždyť mi na záhonu raší plevel“. Všechno má svůj smysl. Již několikrát jsme zmiňovali, že výraz plevel, naši západní sousedé používají srozumitelnější výraz nebýlí, vlastě býlí je. A pokud opravdu ubírá těm „chtěným“ tolik místa můžeme je při pravidelném provzdušnění nebo plení záhonu - pokud je dřív nezkonzumujete (např. recept z Občasníku 03-04 2017) použít k mulčování (viz Občasník 07-08 2016). Jen je dobré tyto činnosti vykonávat zjednodušeně řečeno v souladu s tou správnou polohou měsíce vůči znamením zvěrokruhu a vůči zemi. Více naleznete v oddíle Tipy.

 

 

liska uprStejně tak je to i s některými keři nebo stromy. Pro nezasvěceného pozorovatele zůstává to nádherné stále se opakující divadlo nového zrození skryto v jednoduché nenápadnosti. Jakoby potají a v tichosti vzniká nový plod. K jednomu z takových keřů patří v očích nevědoucích upozaďovaná líska.

Ale copak našla Popelka v jejich oříšcích? On v nich totiž opravdu ukrytý poklad je. Zvířátka to vědí. Nejde sice o brilianty nebo zlatými nitěmi vyšívané šaty, ale poklad to je. Stejné je to i s lískou samotnou a jejím dřevem. Více najdete v oddíle Rostlina vydání a opět v oddíle Tipy.

 A pro ty, pro které zůstává lískový oříšek pořád ještě pohádkovým, máme schováno v oddíle Recepty a receptury pár pohádkově dobrých a zdravých receptů a v oddíle Tipy jedno Popelčino překvapení pro skutečné rukodělce.

 

barvy jara uprA protože máme za dveřmi i velikonoce, přidáváme ještě Tip na lískovou barvu na vajíčka, na lískovou píšťalku, lískový tatar nebo lísková minivajíčka.

Tak vzhůru do pohádkově barevného ráje jara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Text + foto: vlastní

 

Rostlina měsíce

Líska obecná - lat.Corylus avellana

liskaObyčejná nenápadná líska. V některých regionech pro svá lísková dvojčátka a další čátka nazývána také mnoholáskovníček. Tichou poštou to nemáme daleko k lískovníčku nebo chcete-li lísce. Botanicky jednodomý keř z čeleni břízovitých, vzácně strom s šedohnědou borkou.

V naprostém protikladu ke svému vzhledu byla však již našimi předky považována za jednu z nejhodnotnějších a nejuctívanějších rostlin. Právem. Který keř se může pochlubit tak širokou škálou využití a vlastností, pro něž snad nestačí ani všechna písmena abecedy.

 

Recepty a receptury

Popelčin jarní koláč

Suroviny pro těsto:

200 g polohrubé mouky, 75 g cukru, 75 g másla nebo margarínu, 1 vejce, ½ balení prášku do pečiva

Suroviny pro náplň:

125 g másla nebo margarínu, 250 g cukru, vanilkový lusk, 1 balíček vanilkového pudinku, 3 vejce, 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 200 g šlehačky, 100 g nasekaných lískových oříšků, 1 hrst červených okvětních lístků hluchavky a 1 hrst na konečné dozdobení koláče

 

 

Bylinkový jarní čaj

Suroviny:

mladé lískové listy, lístky řebříčku, kopřivové výhonky, pár lístkú nebo květů popence

Postup:

Hrstku jarních bylinek zalejeme asi 250 ml vařící vody a necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme vlažné až třikrát denně po dobu maximálně tří týdnů. Uvedená směs obsahuje hlavně hořčiny, třísloviny, silice a dále například kyselinu křemičitou. Čaj podporuje vylučování škodlivin z těla, posiluje celkově organismus, působí protizánětlivě a podporuje krevní oběh.

 

Zelený tvaroh

Nejenom na zelený čtvrtek si můžete dát zelený tvaroh. Hlavně v předjaří kdy tolik potřebujeme naše tělo trošku povzbudit a vzpružit po zimě, přijde dávka vitamínů, stopových prvků a silic obsažených v mladých jarních bylinkách více než vhod.

 

Bršlicové pesto

Víte že bršlice obsahuje 13 krát více minerálních látek než známé zelí?

Suroviny:

4 hrsti mladých bršlicových lístků, 6 polévkových lžic olivového nebo řepkového oleje, 3 stroužky česneku (nebo více podle chuti) nebo také čerstvé česnekové listy, ½ čajové lžičky namleté hrubozrné soli, 5 polévkových lžic nastrouhaného parmezánu nebo i více podle chuti, okvětní lístky měsíčku pro ozdobení

 

Nakládané mladé lískové listy

Podobně jako se nakládají vinné listy je možno naložit i mladé listy lískové. Další použití v kuchyni je opět obdobné jako v případě vinných listů (viz. Recepty z Občasníku 09-10-17)

Suroviny:

omyté lískové mladé listy nejlépe červené odrůdy, sůl, vinný ocet nebo citrónová šťáva, olivový olej, bobkový list, kuličky nového koření a celého pepře, snítka řebříčku podle chuti

 

Popelčin dort

Suroviny na těsto:

250 g změklého másla, 180 g cukru, 5 vajec (můžeme samozřejmě použít i žloutek s bílkem z vyfouklých vajíček), 1 čajová lžička skořice, špetka namletých hřebíčků, 1 čajová lžička nastrouhané pomerančové kůry, 250 g polohrubé mouky, 100 g nastrouhaných lískových oříšků, 1 balíček prášku do pečiva, 100 g lískového marcipánu, 100 g škrobu, 50 g hořké čokolády

 

Tipy

Popelčin kouzelný oříšek

Chcete si vykouzlit čarovný popelčin úsměv i na Vaší tváři. Pak to zkuste pomocí Popelčina kouzelného oříšku. Pro rukodělce je to opravdová výzva.

Materiál a nářadí:

větší lískový oříšek, listová pilka, sada pro řezání závitů ve dřevě 12,5 mm (1/2 palce) nebo menší, jemně namletý popel z lískového dřeva

 

Lísková minivajíčka

Materiál a pomůcky:

lískové oříšky, jarní lísková větev, lýko (může být i různých barev), režná nit nebo konopný tenký provázek, lepidlo, nůžky

 

Lískový tatar

K velikonocům neodmyslitelně patří také pomlázka alias tatar alias karabáč alias… místních názvů by se našlo přehršle. V podstatě jde o krajový zvyk, kdy si chlapci vyšlehají od děvčat mladým dohromady spleteným proutím vajíčka - symbol to nového života. Jde o svěží větvičky, které obsahují mnoho léčivých látek, například salicin vrbových proutků působí protizánětlivě a dezinfekčně. Zároveň napomáhá ošlehání nohou a zadečku k lepšímu prokrvení uvedených partií těla a tím vlastně také hojivě. Takový jarní šmigrust, jak se v nářečí Slezanů pomlázce také říká, je tedy v předjaří veskrze zdravá záležitost. Hrubý návod jak si jej zhotovit uvádíme v obrázcích. Obecně se do tataru splétá vždy sudý 4 násobný počet proutků - jeden proutek je vždy potřeba na horní a dolní úvaz. Od těch jednodušších o 4 proutcích až po složité třeba o 24 proutcích tak, že se vždy střídavě levý a pravý krajní proutek zaplétá pod protilehlé dva. Tak šup na velikonoční koledu. Hody, hody doprovody…...

 

Lísková píšťalička

Co patří k jarním svátkům více než třeba také zhotovení lískové píšťaličky. Co k tomu kromě šikovných rukou a říkanky potřebujeme?

 

(Benjes) živý lískový plot pro zpevnění svažitých vlhčích terénů

Jak je zmíněno v článku o lísce (oddíl Rostlina vydání) byly jí v minulosti pro její vysokou životaschopnost a rychlou obnovitelnost připisovány až zázračné síly. Této její robustnosti můžeme dobře využít při zpevňování svažitých terénů nebo břehů vodních ploch. Elegantním řešením je využití lískových prutů a větvoví po pravidelném prosvětlovacím podzimním nebo jarním ořezu lískových keřů. Náš návod je rámcový. Nemusíte se striktně držet uvedených měr.

Joomla templates by a4joomla