Starší vydání občasníku
Vínodávání
Nadcházejí dva měsíce kdy příroda finišuje a rozdává plnými hrstmi své plody. Ti, kterým není lhostejný osud našich polí, luk, lesů, sadů, vinohradů, zahrad prostě našeho trvale udržitelného „Lithia“ by v tomto ročním období teď určitě dali hlas třeba Vije - Straně vína a jablek. Nemohla jsem si odpustit tuhle lehkou předvolební parafrázi. Vždyť tak by to přeci asi mělo být, člověk by měl stranit především svým zájmům a politické uskupení, které by především chránilo a pečovalo s úctou dobrého hospodáře o toto přehlížené nebo možná i záměrně neviděné nedozírné přírodní bohatství mi naprosto na naší politické scéně chybí. Že by trhlina na trhu? No máme nad čím přemýšlet. Byla by to myslím rozumná protiváha digitálně-robotizované větvi generací neexistujících písmen abecedy dnešní společnosti.
Ale zpátky do reálného života. Loni jsme přikoupili malý vinohrad. Pro nás to je nová zkušenost o kterou se rádi postupně podělíme. A protože září a říjen jsou také měsíce vínodávání zvolili jsme révu vinnou jako rostlinu zářijovo-říjnového vydání.
Sebekriticky - apropos to v dnešní politice umí také málokterý politik, postavit se sebekriticky vlastními odrazu v zrcadle, první omladný řez, který jsme prováděli v únoru a brzkém březnu před nalitím pupenů asi nebyl úplně 100 % profesionální. Ale vzhledem k tomu, že začínáme svoji aktivitu v této oblasti teprve rozvíjet, vlastně zcela přiměřený. Myšleno vzhledem k dosaženému výnosu na námi ošetřených hlavách. Hrozny z pňů, kde jsme zatím starost o ně prostě ponechali na přírodě tvořilo podstatnou část naší sklizně - žádný div - jde o divokou liánu, kterou si člověk tak trochu zotročil k obrazu svému, ostatně jako všechny tzv. kulturní plodiny. Taky zkušenost. Říká se, že člověk se učí nejlépe vlastními chybami. Naslouchání těm zkušenějším, všechna moudra předchozích generací i třeba sepsaná v moudrých knihách často překoná subjektivní touha po vlastních zkušenostech. A vlastně je to tak asi i dobře. Ne všechno co je psáno je i dáno a vývoj lidské společnosti pak není zbytečně překotný. Jen „to“ geneticky zakódované – lovec nebo sběrač se s lehkou nadsázkou, trochou fantazie a velkou mírou zjednodušení dá dnes nazvat IT - robodělec nebo rukodělec.
Ve vinohradu a přilehlé zahradě se jedná především o ranné odrůdy vína, tedy jsme náš první sběr prováděli již v druhé polovině srpna a pak na začátku října. Jde také o zkušenost, kterou si dokumentujeme.
Za pomoci vlastních rukou a nohou jsme provedli první lisování. Ze srpnového sběru jsme vytlačili asi 50 litrů hroznové šťávy, z říjnového asi 15 l.
Celková letošní výtěžnost hroznů vzhledem k celkové ploše vinohradu, způsobu ošetření a sběru pro profíky úsměvná. Podle mých odhadů tak zhruba 10 %. Je to ale začátek. Naším cílem je vinohrad obhospodařovat v souladu s okolní přírodou. V malém to znamená, že neodstraňujeme rostliny, které si přirozeně našly místo v blízkosti vinných hlav jako například kopřiva. Je zajímavé, že ty převážně rostou u hlav odrůdy Suvignon, které po kopřivách přirozeně voní. To jsou ty zázračné taje přírody, které jsme jaksi zapomněli v překotu digitalizované doby pozorovat. V budoucnu bychom chtěli víno zpracovávat nejenom na mošt a jeho zkvašenou přirozenou alkoholickou formu - bez řízeného procesu kvašení, ale také využít hroznové pecičky. K jakým účelům zůstane prozatím naše know-how.
Vinné hrozny nebo listy mohou ale tvořit i součást mnoha sezónních pokrmů nebo být přirozeným zdrojem energie v zimních měsících. Pár receptů najdete jako obvykle v oddíle Recepty.
Vinná réva je také velice dobrým půdním stabilizátorem svažitého terénu nebo případně teras. Svým kořenovým systémem, který mnohdy sahá až do hloubky 10 m tvoří přirozenou protierozní bariéru. Úžasný je i koktejl minerálů, které si tato liána z půdy a půdního podloží vytáhne.
Ostříhané ranky se dobře využijí při tvorbě a udržování živého plotu a odumřelé vinné štoky lze využít například ke zhotovení netradičního nástěnného nebo stropního osvětlení.
Více informací naleznete v oddíle Tipy.
Nakonec přece jen ještě trocha filozofování, to přece k vínu také patří. Co na to Vy, kteří patříte spíše k rukodělcům. Nestálo by za to vrátit společnost možná o malý krůček zpět, který by ji vyvedl ze slepé nebo chcete-li slepě robotizované uličky společnosti? A není větší potěšení dávat než jen brát? Třeba víno.
Vaše Vezáda
Rostlina měsíce
Ušlechtilá réva vinná - lat. Vitis vinifera susp. vinifera
O vínu bylo napsáno opravdu již mnoho. Jakpak také ne, vždyť jde bezesporu o jednu z nejstarších a celosvětově zemědělsky nejdůležitějších kulturních rostlin. Botanicky jde o liánu, která může dosáhnout délky až 10 m. Ušlechtilá forma révy vinné je poddruh révy vinné a byla údajně vyšlechtěna již před asi 7000 lety v oblasti dnešní Palestiny, Sýrie a Egeje z divoké formy révy vinné. Ta je na rozdíl od té ušlechtilé formy dvoudomá a cizosprašná. Udává se, že do dnešních dnů bylo vyšlechtěno na 16 000 révových odrůd.
Recepty a receptury
Čaj z vinných listů
Suroviny: 1-2 středně velké podzimní vinné listy některé z červených odrůd, 250 ml vody, hřebíček, skořice, med, citrón popřípadě jiné přísady podle vaší chuti
Čerstvé nebo nasušené listy z podzimního období. Nejlepší doba pro sběr a nebo sběr pro další úpravu sušením je vždy v době zralosti vinného hroznu. Liší se tedy podle odrůdy révy vinné, ale v průměru jde o konec září a začátek října v době nejintenzivnějšího vybarvení listů.
Svatomichalská omáčka
Suroviny na vinnou omáčku pro dvě osoby:
2 porce příslušného masa, asi 200 ml vody tak aby maso bylo částečně ponořeno ve vodě, 120 g másla, 2 cibule, 1 menší nebo půlka bulvy velkého celeru nebo celerové listy, 3 mrkve, 400 g vinných bobulí pokud možno červené odrůdy, asi jedna polévková lžíce mouky, 5 kuliček jalovce, 3 hřebíčky, pár kuliček černého pepře, 5 zrnek koriandru, sůl, lžička melasy a bezinkového octa, 4 dl červeného vína a výpek z masa
Zapékané Svatomichalské vinné brambory
Suroviny na 4 porce:
asi 6 vetších brambor, 300 g vinných bobulí nejlépe červená odrůda, 1 větší cibule, asi 100 ml olivového oleje, červená paprika v prášku, podle potřeby trocha vody na podlití
Marinované vinné listy
Suroviny:
omyté vinné listy nejlépe červené odrůdy, sůl, vinný ocet nebo citrónová šťáva, olivový olej, bobkový list, kuličky nového koření a celého pepře, snítka řebříčku podle chuti
Zapékané vinné rolky z marinovaných vinných listů
Vzhledem k tomu, že bychom vinné listy mohli spíše připodobnit k listové zelenině jsou v porovnání s jejími jinými druhy překvapivě výživné a zároveň nízkokalorické. Zásluhu na tom má vysoký obsah rostlinných bílkovin a zároveň vysoký obsah balastních látek a nízký obsah tuku.
Předúprava vinných listů pro všechny druhy rolek
Marinované listy opláchneme a necháme krátce asi 10 minut vyluhovat ve studené vodě abychom je odsolili. Provádíme opatrné promíchávání. Každý list pak necháme okapat na sítovám roštu. Okapané listy pak plníme příslušným druhem připravené plnící směsi.
Tipy
Obklad nebo koupel z vinných listů červených odrůd
Suroviny: potřebné množství vinných listů, voda, obvazový materiál
Pozitivní vliv výluhů z vinných listů červených odrůd na správnou činnost žilních klapek je způsoben vysokým obsahem flavonoidů, především Quercetinu, polyfenolů a anthokyanových barviv.
Lustr z vinných štoků
Rámcový materiál:
lustrový kabel bílé barvy o délce asi 0,5 až 1 m, keramická žárovková objímka, převlečný cylindřík, 3 nebo 5 „vysloužilých„ viných štoků zhruba o stejné délce, 2 až 4 m pomosazeného např. jednoduchého řetězu o vnitřním průměru oka 17 mm, 3-5 pomosazených háků se šroubovým závitem o průměru oka 30 mm vhodných k zašroubování do dřeva, dřevěné kulaté špalíky z tvrdého dřeva o délce asi 100 mm a průměru 8 mm