Vzhledem k tomu, že bychom vinné listy mohli spíše připodobnit k listové zelenině jsou v porovnání s jejími jinými druhy překvapivě výživné a zároveň nízkokalorické. Zásluhu na tom má vysoký obsah rostlinných bílkovin a zároveň vysoký obsah balastních látek a nízký obsah tuku.

Předúprava vinných listů pro všechny druhy rolek

Marinované listy opláchneme a necháme krátce asi 10 minut vyluhovat ve studené vodě abychom je odsolili. Provádíme opatrné promíchávání. Každý list pak necháme okapat na sítovám roštu. Okapané listy pak plníme příslušným druhem připravené plnící směsi.

 

Suroviny pro 4 osoby cca 20 rolek

Pro masonejedlíkovou kroupovou náplň

100 g krup (nechat přes noc změknout ve vodě), asi 500 ml vývaru z pestrého polévkového koření, asi 20 vinných listů, 1 středně velká cibule, sůl, pepř, pestré polévkové koření (viz recept z vydání Občasníku 08-17 ), bobkový list, nastrouhaný muškátový oříšek, 1 vejce, 1 menší mrkev, 1 pórek nebo svazek pažitky, svazek zelené petrželky, 2 lžíce zakysané smetany, strouhanka podle potřeby, olej, asi 100 ml smetany

Příprava kroupové náplně

Středně velké kroupy povaříme do měkčí konzistence asi 1 hodinu ve 400 ml vývaru z pestrého polévkového koření, nasekané cibule, soli a dalšího koření. Doba vaření záleží na velikosti krup. Používáme asi čtyřnásobek vývaru vztaženo na objem krup.

Kroupy necháme po uvaření vychladnout a po vyjmutí bobkového listu přidáme vejce, nadrobno nakrájenou mrkev, petrželovou nať a nakrájený pórek nebo pažitku a dochutíme muškátovým oříškem a zakysanou smetanou. Pokud je směs pro plnění rolek příliš řídká můžeme přidat něco strouhanky.

Nyní připravíme vlastní vinné rolky. Na každý list dame přiměřené množství náplně, protilehlé strany ohneme přes náplň k sobě a zarolujeme. Rolky pak zprudka opečeme ze všech stran v litinovém pekáči na oleji, zalijeme asi 100 ml zbylého vývaru a zapékáme asi 50 minut při teplotě kolem 190°C. Ke konci pečení zalijeme smetanou.

 

Pro masonejedlíkovou brynzovou náplň

asi 20 vinných marinovaných listů, asi 4 chilli papričky, 250 g brynzy, oregano nebo šalvěj nebo pelyněk černobýl, 1 čajová lžička bezinkového octu, asi 100 ml vývaru z pestrého koření, asi 100 ml smetany

Příprava Brynzové náplně

V míse smícháme brynzu s nadrobno nasekanými papričkami a požadovaným kořením a plníme jimi vinné listy. Další postup přípravy je pak stejný jako u předchozího receptu.

 

Pro masovou náplň

asi 20 vinných listů, 200 g namletého masa, asi 3 polévkové lžíce krup (1 polévkovou lžíci vaříme cca 30 minut ve 150 ml vývaru), 2 středně velká rajčata, středně velká cibule, 4 stroužky česneku, špetka pelyňku černobýlu nebo řebříčku (čerstvého nebo nasušeného), cca 200 ml vody

Příprava

Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a na kostky nakrájená rajčata a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme předvařené kroupy, přimícháme koření, přilijeme cca 100 ml vody necháme zavařit a odstavíme, než se vsákne voda.

Poté opět opakujeme zavinutí a zapečení rolek obdobně jako u předcházejících receptů s tím rozdílem, že na podlití nepoužijeme vývar z pestrého koření, ale vodu a nakonec nezaléváme smetanou.

 

 

Zdroj + foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla