vino upr1O vínu bylo napsáno opravdu již mnoho. Jakpak také ne, vždyť jde bezesporu o jednu z nejstarších a celosvětově zemědělsky nejdůležitějších kulturních rostlin. Botanicky jde o liánu, která může dosáhnout délky až 10 m. Ušlechtilá forma révy vinné je poddruh révy vinné a byla údajně vyšlechtěna již před asi 7000 lety v oblasti dnešní Palestiny, Sýrie a Egeje z divoké formy révy vinné. Ta je na rozdíl od té ušlechtilé formy dvoudomá a cizosprašná. Udává se, že do dnešních dnů bylo vyšlechtěno na 16 000 révových odrůd.

Dá se říci že téměř ve všech zemích mírného a subtropického pásma je réva vinná účelově pěstována. Už méně známé je, že i révové listy nebo pecičky jsou průmyslově využívány a to ve farmaceutickém, potravinářském nebo kosmetickém průmyslu.

A tady bychom chtěli trochu více upřít Vaši pozornost. Přeci jen si nyní v žádném případě netroufáme radit jak na střih révy vinné nebo výrobu vína. Postupem času se s Vámi rádi podělíme o osobní zkušenost s našimi postupy.

Pomineme-li biochemickou továrnu v našem těle, která vybízí k tomu konzumovat pokud možno i vysoký podíl potravin v surovém neboli syrovém stavu a u hroznového vína se to nabízí, je i každá kuchyně vlastně takovou malou laboratoří. Připravené pokrmy pak plní budeme li používat módní slovník kromě výživové role také roli tzv. potravinového doplňku. Dostatečný přísun esenciálních látek různého druhu si lze za normálních podmínek zajistit vyváženou a pestrou stravou, včetně použití možná trochu netradičních domácích surovin.

Jednou z nich jsou v tomto případě například vinné listy. Kdo máte tu možnost nebojte se použít mladé vinné listy k přípravě lahodných pokrmů. Více účinných látek obsahují listy červených odrůd révy vinné.

Podzimní vybarvené listy červených odrůd se pak i výborně hodí k přípravě čaje nebo želé z vinných listů.

Použijte je, stejně jako bobule i k přípravě paříklad vinné omáčky. Pokud přidáte ještě trochu alkoholu, nejlépe červeného vína, proběhne ještě lepší vyluhování účinnných látek (odborně extrakce) – převážně flavonoidů, anthokyanů a polyfenolů do připravovaného pokrmu. Před servírováním je ale nutno provést přesítování omáčky.

Výše uvedené látky působí pozitivně především na žilní systém dolních končetin – žilní nedostatečnost, púsobí proti křečím, antioxidativně a například Resveratrol obsažený ve slupkách révy vinné chrání krevní buňky a údajně má i protikancerogenní účinky.

Pro úplnost uvádíme orientační průměrný obsah látek ve vinné bobuli na 100 g. Složení je značně rozdílné a závisí na odrůdě, klimatických podmínkách, půdním podloží, způsobu obdělávání atd.

 

Obsahový podíl Minerální látky Vitamíny Aminokyseliny
Voda 81,1 g Sodík 2 mg Thiamin (Vit. B1) 45 µg Methionin 23 mg
Bílkoviny 0,7 g Draslík 195 mg Riboflavin (Vit. B2) 25 µg Fenylalanin 14 mg
Tuk 0,3 g Hořčík 8 mg Kyselina nikotinová (Vit. B3) 230 µg Treonin 19 mg
Uhlovodíky 15,2 g Vápník 12 mg Arginin1 50 mg Tryptofan 4 mg
Balastní látky 1,5 g Mangan 70 µg Histidin1 25 mg Tyrosin 12mg
Minerální látky 0,5 g Železo 415 µg Selen 2 µg Valin 19 mg
  Měď 95 µg Isoleucin 5 mg  
  Zinek 50 µg Leucin 14 mg  
  Fosfor 20 mg Lysin 15 mg  
  Selen 2 µg Kyselina panthotenová (Vit. B5) 65 µg  
    Vitamín B6 75 µg  
    Kyselina listová 45 µg  
    Vitamín 1400 µg  
    Vitamín C 4 mg  

 

Z cukrů jsou hlavně zastoupeny Glukóza a Fruktóza a dále obsahují bobule kyselinu vinnou a jablečnou.

A nakonec jedna zajímavost. V přeneseném významu znamená latinský výraz Vitis také velitelskou révovou hůl, používanou centuriány římských legií.

 

Zdroj: Wikipedia.de + vlastní

Joomla templates by a4joomla