A je to tady, všechno v plném rozpuku a květu. Teď je ta správná chvíle užívat si přírodu plnými doušky. Alespoň já tento čas zbožňuji. Před očima vybuchují gejzíry té nejživější zeleně jakou si jen můžeme představit. Cukerný povlak pupenů už splnil svůj úkol, teď žene všechno vpřed a láká k výletům do přírody (třeba i do vlastní zahrady) nebo alespoň k posezení. Slavte jaro jako my. Nový život se hlásí ke slovu.

Vlastně všechny moje děti jsou jarní ptáčata a pak tu máme ještě k mání jmeniny a narozeniny a narozeniny….

Vždy jsem slýchala nejdřív práce pak zábava. Pro mě to ve spojení se zahradou znamená vlastně to samé. Práce je mi velkou zábavou a tak jsme letos založili zcela nové políčko pro naši banku starých rostlin a zasadili tři nové stromy. Všechno budeme dokumentovat a když se nám něco opravdu povede nebo zjistíme něco pozoruhodného a vyjímečného, podělíme se o zkušenosti. A propos to políčko bylo plné bršlice, a i když se nebráníme ji konzumovat i jako lahodný jarní salát, jsme zvědaví co proti ní pomůže. Začali jsme již na podzim hlubokou orbou a teď na jaře zasazením brambor.

Také jsme se rozhodli pro pravidelnou jarní rubriku "V tvé blizkosti je mi lépe". V jejím duchu vám postupně nabídneme vždy pár ověřených kombinací při vysévání nebo výsadbě zeleninových záhonů tak jak se nám osvědčily a vy to můžete postupně zkusit také a pomalu porovnávat rozdíly.

Rad z této oblasti je již tolik, že jsme se rozhodli jít opačným směrem. Méně je někdy více.

Tady je opět pár tipů a receptů od Vezády. Jak například zužitkovat kopřivu k posilujícím postřikům bobulových keřů či jak si udělat malé posezení třeba z kusu poraženého stromu nebo staré palety a vyrazit pak k nim vyzbrojeni piknikovým košem plným jarních lahůdek.

 

Rostlina měsíce

Rebarbora, reveň – lat. Rheum palmatum

rebarboraJá ji nazývám prvním ovocem i když o ovoce v pravém smyslu slova nejde. Rebarbora je vytrvalá bylina až 3 m vysoká s mohutným oddenkem, s dlouhými vedlejšími kořeny a oddenkovými hlízami. Má velké, šťavnaté listy, dlouze řapíkaté někdy až 1m dlouhé, široce srdčité, dlanitě dělené. Lodyha červenohnědě zbarvená a proužkovaná, je zakončena latovitě chomáčkovitým květenstvím.

 

 

Tipy

S tebou je mi líp

Kombinace: miříkovité (mrkev, petržel, pastiňák) a cibule

Silice cibulové natě (allin, allicin) vytvářejí ochranný neviditelný závoj, který nevoní pochmurnatce mrkvové a éterický olej obsažený v mrkvové nati zase nemá v libosti květilka cibulová.

Kombinace : vikvovité (fazole, hrách) a saturejka

Nejenže saturejka svými éterickými oleji (karvakrol, cymol) odpuzuje nechtěné návštěvníky a plísně, ale také je hned po ruce pokud budete luštěniny tepelně upravovat.

Kombinace: tykvovité (patizon, dýně, cuketa ) a měsíček

Vysejte směrem k západu malé políčko měsíčku, ten může ostatně tancovat všude v záhonech. Po odkvětu tvoří jeho stvoly „ zvýšený záhon“, přes který se výhony mohou pnout a jsou tak lépe vystaveny teplým slunečním paprskům. Pár zbylých květů vytváří neustále malý ochranný oblak a výhony mají tak také menší kontakt se zemí, což omezuje rozšíření plísňové nákazy a hniloby.

 

Tipy

Kopřivový postřik

Suroviny: kopřiva dvoudomá nať, voda

Postup: Do plastového kbelíku napěchujeme posekanou kopřivovou nať a zalijeme po okraj studenou vodou. Necháme 24 hodin na chladném a tmavém místě vyluhovat. Nepřekračovat uvedenou dobu. Z výluhu by za teplejšího počasí mohla být již jícha. Výluh přefiltrujeme přes síto a nalijeme do postřikovací láhve. Postřik provádíme za bezvětrného počasí v ranních hodinách, aby mohl během dopoledne pomalu na pupenech a listech zaschnout.

Výluh obsahuje mimo jiné kyselinu křemičitou, která podporuje zdravý růst silného rostlinného pletiva a předchází plísňovým onemocněním. Postřik můžeme provádět pravidelně po třech týdnech nebo podle potřeby. Ne za deštivého počasí!

 

Recepty

Rebarborový koláč

Suroviny:

750 g tvarohu, 400 g polohrubé kouky, 500 g rebarbory po opracování, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 g moučkového cukru, 1,5 balení vanilkového pudinku, 3 vajíčka, 400 g rozpuštěného másla, 150 g cukru

Rebarborová marmeláda

Suroviny pro cca 8 sklenic po cca 200 g:

700 g jahod (po opracování), 300 g rebarbory (po opracování), šťáva z půlky citronu, 1 kg Extra želírovacího cukru, 8 lístků meduňky

Rebarborové tvarohové knedlíky

Suroviny:

250 g tvarohu, 1 vejce, 50 g másla (rozpustit), cca 170 g polohrubé mouky, cca 300 g rebarbory

Rebarborové chutney

Suroviny:

4 řapíky rebarbory, 2 polévkové lžíce želírovacího cukru, kousek čerstvého zázvoru o velikosti vlašského ořechu,3 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce řepkového oleje, 2 hvězdičky badyánu

Bršlicové placky

Suroviny:

500 g špaldové mouky, 1 kostka čerstvých kvasnic, 200 ml vlažného mléka, 1 čajová lžička cukru, hrst oloupaných dýňových semínek, 1 šálek cca 150 ml pesta z bršlice, 1 vejce, sůl a pepř k dochucení

Bršlicové pesto

Suroviny:

4 hrsti mladých bršlicových lístků, 6 polévkových lžic olivového nebo řepkového oleje, 3 stroužky česneku (nebo více podle chuti), ½ čajové lžičky hrubozrné soli, 5 polévkových lžic nastrouhaného parmezánu, okvětní lístky měsíčku pro ozdobení

Bylinkové máslo

Suroviny:

½ kostky másla, 1 hrst květů sedmikrásek, 3 listy jitrocele kopinatého

Příprava:

Bylinky nacupujeme na menší kousky a smícháme s máslem. Pár květů sedmikrásek si necháme na ozdobení. Uskladňujeme v uzavřené skleněné nádobě na chladném a temném místě.

 

Joomla templates by a4joomla