upraveny upraveny rebarbora

Já ji nazývám prvním ovocem i když o ovoce v pravém smyslu slova nejde. Rebarbora je vytrvalá bylina až 3 m vysoká s mohutným oddenkem, s dlouhými vedlejšími kořeny a oddenkovými hlízami. Má velké, šťavnaté listy, dlouze řapíkaté někdy až 1m dlouhé, široce srdčité, dlanitě dělené. Lodyha červenohnědě zbarvená a proužkovaná, je zakončena latovitě chomáčkovitým květenstvím.

 

Účinné látky a působení:

Obsahuje hlavně antrachinonové sloučeniny a třísloviny.

Užití lodyh v kuchyni:

Reveň není tak bohatá na vitamín C, ale obsahuje beta-karoten, vitamíny skupiny B (Niacin), flavonoidy, ale také kyselinu šťavelovou. Učinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu a jako regulátor stolice při chronických zánětech žaludku a střev. Může být pomocníkem při boji s nadváhou, protože na sebe váže tukové látky. Pro svůj vysoký obsah kyseliny šťavelové ji však nesmí konzumovat nemocní s ledvinovými nebo žlučníkovými kameny. V pokrmech lze částečne kyselinu minimalizovat přísadou tvarohu. Mléčná bílkovina vyvazuje kyselinu šťavelovou.

 

 

Zdroj: Mudr.J.Korbelář a Z.Endris - Naše rostliny v lékařství

Foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla