Jarní magie

I skalní materialisté si určitě připustí , že pokud prostupuje nějakým ročním údobím magie, pak je to určitě čas od „Čarodějnic„ ke Slunovratu. Již staří Keltové a Germáni uctívali den Slunovratu jako jeden z nejdůležitějších dnů roku – celá příroda slaví svůj zenit. K uctění a usmíření všech božstev obětovali pod Černým bezem, který byl zhmotněním přechodu mezi skutečnou přírodní říší a božskou říší paní Holle. Ti čtivější ji znají určitě z pohádek jako dobrotivou a spravedlivou ženu. Odtud také germánský název tohoto keře, Holunder (patřící paní Holle). Tradovalo se a dodnes v mnoha vesnicích ještě platí, že blízkost tohoto keře přináší štěstí, požehnání a ochranu domu a statku neboť v něm žije dobrá duše paní Holle a že jeho ořezání neřkulíc pokácení je hřích. Jako by tento sám vyhledával lidskou blízkost a snažil se nám sdělit „Užij mne, pomohu Ti.“ Spolu se spoustou dalších bylinek, které rostou právě v tomto období, patří už od antiky k podstatné o neopomenutelné součásti jarních bylinných směsí, nemluvě o použití listů k barvení přírodních materiálů, dřeva k vykuřování a plodů vlastně ke všem výše zmíněným účelům a ještě něčemu navíc. Více opět v oddíle Tipy.

Proto jsme Černý bez zvolili rostlinou vydání.

Nejdelší večery roku přímo vybízí k posezení venku. Sledování filigránské siluety tohoto mystického keře, kterou se proplétají svatojánské mušky nebo nad kterou polétají netopýři, je opravdu jarní magie.

Hnáni mikročástečkami genů našich pohanských prapředků si k tomu právě o tomto čase rádi zapalujeme oheň, který mimo jiných významů symbolizuje také narůstající sílu slunce a zárověn pak po jeho zvratu také rozloučení s jeho účinky. Po Svatém Jánu si již děvčata ruku v ruce s mládenci skokem přes oheň nezajistila, že síla ohně přinese ohnivý a pevný vztah a tím i potomstvo. Příroda už začala za sluníčko ronit první slzičky rosy, kterých bude do podzimu už jen přibývat.

Magická je i síla květů keře božské matky Holle. Lze z nich připravit jak lahodný čaj, májovou bowli, sirup, limonádu tak i šampaňské a nebo si je k těmto nápojům připravit orestované v těstíčku. Více o použití a přípravě najdete jako vždy v oddíle Recepty a Receptury.

Tak se nechte unášet jarní magií a čerpejte z její síly

 

 Zdroj: Christine Fuchs, Raeuchern-im Rhythmus des Jareskreises, Kosmos, 2015

Text + foto: vlastní

 

Rostlina měsíce

Černý bez - lat. Sambucus nigra

černý bezJak už to tak často bývá, přichází příroda se svými dary sama až skoro k prahům našich domovů a my na to pohlížíme spíše s nevůlí. Ne jinak je tomu i v případě černého bezu. Možná je to tím českým názvem. Například v německy mluvících zemích je jeho název poněkud poetičtější, Holunder. Ve volném překladu to znamená patřící dobrotivé a přírody znalé paní Holle, která ukryta v tomto keři přináší požehnání domu a jejím obyvatelům.

 

Recepty a receptury

Bezinkové květy smažené v jarním těstíčku

Suroviny: požadovaný počet květních vrcholíků, vejce podle potřeby pro přípravu těstíčka, špaldová mouka podle potřeby pro přípravu těstíčka, hrst jarních bylinek (popenec, řebříček, jitrocel), sůl

Příprava: Z mouky a vajec si připravíme našleháním řídší těstíčko. Bylinky nasekáme na drobno a vmícháme do těstíčka. Dochutíme solí.

 

Májová Bowle

Pokud potřebujete něco rychlého a osvěžujícího na uvítanou, pak zkuste tuhle májovou Bowli

Suroviny: 1-2 vrcholíky bezinkových květů, asi 100 g jahod (podle chuti), 0,7 l šampaňského, 0,2 l vody, snítka meduňky, pár okvětních lístků damašské růže, kolečka citrónu na dochucení

Příprava: Jahody nakrájíme na kousky a vhodíme spolu s bylinami do nádoby. Zalijeme pramenitou vodou a šampaňským. Necháme v chladu (nejlépe ve sklepě) při teplotě asi 10-12 nejméně 1 hodinu táhnout.

 

Odvar z bezinkových květů

Příprava:

2 lžíce čerstvých bezových květů (nebo 1 lžíce sušených květů) zalijeme šálkem vroucí vody, necháme asi 10 minut louhovat a scedíme.

Glykosidy obsažené v květech stimulují produkci potu při horečnatých onemocněních a draslík reguluje příjem a výdej vody v těle. Flavonoidy dále pak působí antibakteriálně a antiviroticky, rozpouštějí hlen a mají močopudné účinky.

 

Sirup z bezinkových květů

Suroviny: 2 l vody (studniční), 15-20 květenství černého bezu, 4 plátky citrónu, 1 kg cukru, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Vodu s květy a plátky citrónu necháme 2 dny v chladnu táhnout. Potom se výluh krátce povaří s cukrem a kyselinou citrónovou a přes síto plní do předem vymytých lahví.

 

Šampus z bezinkových květů

Suroviny: 2,5 l vody, 375 g cukru, 4 plátky citrónu, 10 čerstvých květenství černého bezu, snítka čerstvé meduňky, hrst růžových lístků (damašská růže, růže svraskalá nebo růže šípková), šťáva z půlky citrónu

 

Tipy

Vykuřování pomocí bezinky

K vykuřování se hodí především sušené květy, ale také suché dřevo s kůrou. Stejně tak jako v případě odvarů nebo výluhů z květů učinkuje bylina ve formě kouře především sedativně při onemocněních horních cest dýchacích.

Joomla templates by a4joomla