Starší vydání občasníku
Rok-roh hojnosti
Zdravíme zase po nějakém čase všechny, kteří si už malounko zvykli, že u nás najdou zase něco nového, zajímavého možná neobvyklého k potěše našich duší a žaludků. Trošku jsme se také s vydáním v tom shonu opozdili. Řekněte sami, neztratíte se v čase pokud se věnujete Vašim zahradám a záhonům, přípravě lahodných pokrmů nebo domácí lékarničce, výstavbě nebo výrobě něčeho nového co zkrášlí Vaše okolí?
Troufáme si řící že ano a že je to dobře. Kdo si „hraje, nezlobí“ především sám sebe. No mají nemoci pak šanci?
To jsem se ale rozpovídala. Zpátky do zahrady. Připravili jsme si pro Vás tentokrát opravdovou paletu barev, chutí a vůní z různých druhů ovoce, zeleniny a květin a pro pršavé dny ještě něco navíc. A popravdě nebylo to tentokrát jednoduché vybrat z tolika lákadel a dobrot jen něco.
Rostlinou vydání se stala brambora. Letos se nám na našem políčku urodilo celkem (ranná i poloranná odrůda) kolem 200 kg brambor ve čtyřech řádcích, každý cca 12 m. Když se pěstují s láskou mohou vypadat i takhle.
Po sklizni jsme řádky ihned oseli ředkvičkou, kadeřávkem a pastiňákem ve druhé trati. Meziřádky jsme zamulčovali senem (více o mulčování najdete v rubrice Tipy). Žádnou trávu nebylo potřeba ani kompostovat nebo přikládat na hadník. Více o našem pokusu s „bramborovým zneškodněním bršlice“ najdete ve zvláštním oddíle, kterému se věnujeme průběžně a nese název Políčko. Nechte se inspirovat, možná i překvapit a užívejte si podzimní dny plné barev a vůní.
Na zdraví a ať žije pestrobarevný bramborový podzim
Vaše Vezáda
Rostlina měsíce
Brambora - lat. Solanum tuberosum
Tento druh zeleniny už v našich zeměpisných šířkách tak zdomácněl, že jen ti zasvěcenější přesněji vědí jak dobrodružná a nelehká byla cesta této hlízy na běžný evropský jídelníček. Tedy několik bramborových zajímvostí na úvod.
Tipy
Jitrocelový repelent z kokosového oleje
Klíšťata nemusí kokosový olej. Nevoní jim. Zhotovte si tedy takovýto repelent sami. Použijte kosový olej v bio kvaliě (k dostání v lékárnách nebo specializovaných prodejnách s bioprodukty). Pro hojivý a zklidňující účinek přidejte třeba listy jitrocele.
Recepty
Barevné brambory
Suroviny:
7 středně velkých brambor, 1 větší červená řepa, 2-3 rajčata podle velikosti, listy s řapíky z červené řepy a mangoldu, 3-4 květy dýní, půl hrsti okvětních lístků měsíčku, 1 červená cibule, 250 ml smetany nebo šlehačky
Citrónové brambory
Suroviny:
700 g malých salátových brambor, 1 polévková lžíce másla, 5 stroužků česneku, ½ citrónu, sůl
Křupíky ze slupek
Suroviny:
Slupky zbylé po loupání brambor a červené řepy nebo jablíček. Před oloupáním zeleninu kartáčkem očistíme a jablka omyjeme. Pokud nechcete používat řapíky červené řepy nebo mangoldu při přípravě dušené formy této zeleniny, můžete je použít také pro přípravu křupíků. Olej, sůl, koření