bramborTento druh zeleniny už v našich zeměpisných šířkách tak zdomácněl, že jen ti zasvěcenější přesněji vědí jak dobrodružná a nelehká byla cesta této hlízy na běžný evropský jídelníček. Tedy několik bramborových zajímvostí na úvod.

Když se španělští dobyvatelé před zhruba 500 lety (1540)  vrátili ze svých výprav do Jižní Ameriky, našli zapadnutý kdesi mezi  drahých kameny, zlatem a stříbrem poklad v mých očích ještě drahocenější. Bramborové hlízy. Již tehdy se jednalo o Inky po staletí vyšlechtěné odrůdy brambor, nikoliv o divoké formy této plodiny. A´propos dodnes pěstují ve vysokých polohách jihoameričtí rolníci přes 400 druhů brambor. I přesto, že mořeplavci viděli Inky brambory konzumovat nechali raději své muže hladovět než by tento pokrm, kterému nevěřili, konzumovali. To asi vysvětluje i to, proč mezi  poznáním brambor a jejich zavedením do evropského šlechtického  jídelníčku uběhlo vlastně skoro půl století a do jídelníčku běžného obyvatelstva kolem dvou století.  

V Anglii to bylo kolem roku 1580, kdy první hlízy vyplavilo moře z vraků pirátských lodí. V Německu na konci 16. století.

Nejprve se objevily ve šlechtických užitkových zahradách. Zvláštní zásluhu na rozšíření brambor měl Fridrich II Veliký z Pruska. Nechal rozdělit sadbu brambor mezi rolníky a uzákonil povinnost jejich sázení. Kontroloval osobně jestli se tak na polích děje. Ale přece jen až v časech  válečné nouze poznali lidé pravou hodnotu brambor a až kolem roku 1770 se stal běžnou součástí jíelníčku veškerého obyvatelstva Evropy. Také  ruská Kateřina Velká a maďarský král nařídili pěstování brambor. Ve Francii zase verbovala Marie Antoinetta se snítkou bramborových květů připnutých na šatech pro pěstování tohoto nového druhu zeleniny. Vše se rozběhlo tak, že ročně se na světě sklidí tolik brambor, že kdybychom je vyskládali do čtyřproudé dálnice vedla by šestkrát kolem země.

Brambory obsahují:

77,8 % vody

15,4 %

1,12 % vitamínů – především B a C

0,11 % tuků

1,02 % minerální látky – fosfor, hořčík,vápník, draslík

2,51 % balastních látek

2,04 % bílkovin

Obsah balastních látek je zdravý pro dobrou funkci střev, draslík je užitečný pro srdce , bílkoviny pak pro obnovu buněk.

Nejvyšší nutriční hodnotu mají brambory připravené ve slupce. Také vývar, pokud zbyde po vaření brambor lze použít pro zeleninové vývary nebo jako hnojivo pro zálivku pokojových květin. Má vysoký obsah vitamínu C a stopových prvků.

Tip: vařte brambory jen v minimálním množství vody, spíše jde o propáření brambor. Jsou chutější netřeba je solit a hlavně také zdravější.

 

 

Zdroj: volně přeloženo z  H.a A.Fischer.Nagel – Kartoffeln hin, kartoffeln her Eine Pflanze erobert die Welt, 1996

Foto: ireceptar.cz

 

 

Joomla templates by a4joomla