Vánoce za námi, Nový rok určitě všemi poctivě přivítán, dům tříkrálově požehnán, mnozí si řeknou co teď. Pupečníci (myslím tím Ty kteří se cítí se zahradou a domem pořád nějak propojeni) si poznamenají zase pár splněných háčků v úkolníku. Ptáčci mají nasypáno, průduchová díra v jezírku funguje, keře netrpní pod zbytečně tlustou vrstvou sněhu, sadba probrána a roztříděna, nářadí ošetřeno….

Ale vždyť  teď prožíváme ten nejneskutečnější čas roku. Povolme uzdu fantazii a poddejme se  bláznivému času do Popeleční středy, který už od středověku platil za časy nestpoutaného veselí, konzumu a otevřené satiry. U našich západních sousedů jsou tyto zvyky přece jen trochu živější, bohudík některé z nich přežily i u nás.

Domácí zabijačka, kousek uzeného z vlastní udírny nebo Kapustička s domácími klobáskami a bramborami pěkně produšená v kotlíku na otevřeném ohništi a  tvarohové koblížky, všechno důkladně maštěné a na dobré zažití stopička domácí následovaná nespoutaným veselím korunovaným Karnevalem- Masopustem. Když se na to člověk podívá trochu z praperspektivy, je to logické. Tuková vrstva přece jen lépe izoluje. A navíc, vždyť potom co si  v nejlepším řekneme „Maso měj se dobře - Karneval“  přijde  dost dlouhý postní předvelikonoční čas, který nechá tělo odpočinout k obrození. Veselá mysl půl zdraví a co si sám nezakážeš máš povoleno. Naši předkové to  věděli moc dobře.

Ale zpátky ke karnevalu, veselí, satiře, dobrému jídlu, pití a radosti ze života.

Tady je pár Receptů a nápadů od Vezády 

 

Rostlina měsíce

Kapusta kadeřavá – lat. Brassica oleracea var. Sabellica L., alias kadeřávek

Kapusta kadeřavá (Kadeřávek). Zdroj: wikipediaTrochu nechtíc musím přiznat, že se v naší užitkové zahradě objevil tak trochu náhodou díky mé dceři. Dnes jsem jí za to moc vděčná. Pro mě objevila velice zdravou, robustní, hezky vypadající a nenáročnou celoroční zeleninu. Čím dál více zjišťuji, že je tato „staronová“ dříve „zelenina chudých“  takříkajích v módě a objevuje se na jídelníčcích vyhlášených restaurací.

 

 

Recepty

Salát z červené řepy pro posílení imunitního systému

Suroviny (pro 6 osob) :

cca 0,5 kg středně velkých kysaných červených řep  (mléčné kvašení stejné jako u kysaného zelí ), kořenový nebo naložený křen podle chuti, dvě středně velké karotky nebo mrkve, 1  menší neoloupané jablko, čerstvé nebo sušené meduňkové listy, jablečný ocet, olej, sůl a pepř podle chuti

Kadeřávkové rolky se sýrovo-tvarohovou náplní pro masonejedlíky

Suroviny (pro 6 osob):

1 kg kadeřávku, 1 pór nebo velká cibule a 1 stroužek česneku ( podle chuti), 3-4 lžíce másla, 1 kostka tučného tvarohu a dvě balení žervé, 1  vejce, cca 100 g nastrouhaného ementálu a  2-3 polévkové lžíce strouhanky (podle chuti), mletý pepř, sůl a koření (šalvěj, yzop, řebříček)

Kadeřávek s klobáskami nebo uzeným v kotlíku

Suroviny (pro 6 osob):

1 kg kadeřávku, 2 velké cibule, 500 g křížovek, 300 g uzeného bůčku, 150 g sádla, 4 ostravské klobásky, 6 domácích klobásek, 4 polévkové lžíce středně silné hořčice, sůl, pepř a cca 250 g ovesné krupice k dochucení a zahuštění

Tvarohové koblížky

Suroviny:

stopička rumu, 200 ghladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, lžička cukru moučka, olej na smažení, vanilkový cukr na obalení

Křenový náhrdelník

Křenový náhrdelník - jednoduchý a účinný prostředek proti nachlazení a těžkostem s nimi spojenými

Joomla templates by a4joomla