Starší vydání občasníku
Leden - únor 2016
Vánoce za námi, Nový rok určitě všemi poctivě přivítán, dům tříkrálově požehnán, mnozí si řeknou co teď. Pupečníci (myslím tím Ty kteří se cítí se zahradou a domem pořád nějak propojeni) si poznamenají zase pár splněných háčků v úkolníku. Ptáčci mají nasypáno, průduchová díra v jezírku funguje, keře netrpní pod zbytečně tlustou vrstvou sněhu, sadba probrána a roztříděna, nářadí ošetřeno….
Ale vždyť teď prožíváme ten nejneskutečnější čas roku. Povolme uzdu fantazii a poddejme se bláznivému času do Popeleční středy, který už od středověku platil za časy nestpoutaného veselí, konzumu a otevřené satiry. U našich západních sousedů jsou tyto zvyky přece jen trochu živější, bohudík některé z nich přežily i u nás.
Domácí zabijačka, kousek uzeného z vlastní udírny nebo Kapustička s domácími klobáskami a bramborami pěkně produšená v kotlíku na otevřeném ohništi a tvarohové koblížky, všechno důkladně maštěné a na dobré zažití stopička domácí následovaná nespoutaným veselím korunovaným Karnevalem- Masopustem. Když se na to člověk podívá trochu z praperspektivy, je to logické. Tuková vrstva přece jen lépe izoluje. A navíc, vždyť potom co si v nejlepším řekneme „Maso měj se dobře - Karneval“ přijde dost dlouhý postní předvelikonoční čas, který nechá tělo odpočinout k obrození. Veselá mysl půl zdraví a co si sám nezakážeš máš povoleno. Naši předkové to věděli moc dobře.
Ale zpátky ke karnevalu, veselí, satiře, dobrému jídlu, pití a radosti ze života.
Tady je pár Receptů a nápadů od Vezády
Rostlina měsíce
Kapusta kadeřavá – lat. Brassica oleracea var. Sabellica L., alias kadeřávek
Trochu nechtíc musím přiznat, že se v naší užitkové zahradě objevil tak trochu náhodou díky mé dceři. Dnes jsem jí za to moc vděčná. Pro mě objevila velice zdravou, robustní, hezky vypadající a nenáročnou celoroční zeleninu. Čím dál více zjišťuji, že je tato „staronová“ dříve „zelenina chudých“ takříkajích v módě a objevuje se na jídelníčcích vyhlášených restaurací.
Recepty
Salát z červené řepy pro posílení imunitního systému
Suroviny (pro 6 osob) :
cca 0,5 kg středně velkých kysaných červených řep (mléčné kvašení stejné jako u kysaného zelí ), kořenový nebo naložený křen podle chuti, dvě středně velké karotky nebo mrkve, 1 menší neoloupané jablko, čerstvé nebo sušené meduňkové listy, jablečný ocet, olej, sůl a pepř podle chuti
Kadeřávkové rolky se sýrovo-tvarohovou náplní pro masonejedlíky
Suroviny (pro 6 osob):
1 kg kadeřávku, 1 pór nebo velká cibule a 1 stroužek česneku ( podle chuti), 3-4 lžíce másla, 1 kostka tučného tvarohu a dvě balení žervé, 1 vejce, cca 100 g nastrouhaného ementálu a 2-3 polévkové lžíce strouhanky (podle chuti), mletý pepř, sůl a koření (šalvěj, yzop, řebříček)
Kadeřávek s klobáskami nebo uzeným v kotlíku
Suroviny (pro 6 osob):
1 kg kadeřávku, 2 velké cibule, 500 g křížovek, 300 g uzeného bůčku, 150 g sádla, 4 ostravské klobásky, 6 domácích klobásek, 4 polévkové lžíce středně silné hořčice, sůl, pepř a cca 250 g ovesné krupice k dochucení a zahuštění
Tvarohové koblížky
Suroviny:
stopička rumu, 200 ghladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, lžička cukru moučka, olej na smažení, vanilkový cukr na obalení
Křenový náhrdelník
Křenový náhrdelník - jednoduchý a účinný prostředek proti nachlazení a těžkostem s nimi spojenými