Kapusta kadeřavá (Kadeřávek). Zdroj: wikipediaTrochu nechtíc musím přiznat, že se v naší užitkové zahradě objevil tak trochu náhodou díky mé dceři. Dnes jsem jí za to moc vděčná. Pro mě objevila velice zdravou, robustní, hezky vypadající a nenáročnou celoroční zeleninu. Čím dál více zjišťuji, že je tato „staronová“ dříve „zelenina chudých“  takříkajích v módě a objevuje se na jídelníčcích vyhlášených restaurací. 

Měla jsem za to, že dcera vysévá semínka rukoly, která měla ohraničovat záhon jahod proti vetřelcům.  Do zimy vyrostly majestátní rostliny, které vlastně od samého začátku, tedy zhruba po třech týdnech od vysetí poskytovaly nejprve lahodné lístky k přímému konzumu za syrova do salátů, ale i k tepelnému opracování do polévek a jako příloha k masu. Za syrova je přísun vitamínu A, C a K intenzivnější a prospěšnější. Dále obsahuje vysoké množství draslíku, hořčíku, antioxidantů a luteinu pro zdravé oči.

Za rostlinu měsíce jsme ji zvolili proto, že i v únoru poskytuje lahodné listy a to přímo ze záhonu, které naopak po projití mrazem získávají více na chuti a lahodnosti. V listech totiž neustále probíhá látková výměna tzv. fotosyntéza, čímž se zvyšuje obsah cukru v rostlině.

Čím déle tedy kadeřávek zůstává v chladných podmínkách, tím je sladší a jemnější. To ovšem platí jen tehdy, pokud jsou rostliny vystaveny slunečnímu záření. V ledničce už kadeřávek svou jemnou chuť nezíská.

Máme jej vysetý prvním rokem, tedy čekáme až v březnu vyžene do květu a zajistí nám doufejme novou sadbu. Věříme, že i květy jako u ostatních brukvovitých budou chutnat lahodně kořenitě a zpestří tím jarní saláty.

Silné pevné listy se vaří přibližně hodinu, než úplně změknou. Chcete-li však kadeřávek jíst v té nejzdravější podobě, nechte ho ve vroucí vodě pouze 10–15 minut, a pak ho přelijte studenou vodou. Při této úpravě, zvané blanšírování, si udrží sytou barvu a značné množství minerálních látek. Syrové listy se sklízejí postupně podle potřeby přímo z rostliny. Otrhávají se odspodu. Kadeřávek snáší dobře mrazivé období.

Nutriční hodnoty na 100 g:

Kalorie (kcal) 49
Tuky 0,9 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Draslík 491 mg
Sacharidy 9 g
Bílkoviny 4,3 g
Vitamín A  9 900 IU
Vitamín C 120 mg
Vápník  150 mg
Železo 1,5 mg
Vitamin B6 0,3 mg

Zdroj : Wikipedia

 

Joomla templates by a4joomla