Nová míza

Taky Vám občas přijde, že se dnes věci mění až závratně rychlým tempem. Ještě něco ani nestačilo dosloužit a už musí, někdy bych řekla bohužel, udělat místo novému. To pak jednomu přijde jak ten čas běží. Údajně jsme všichni vzešli z přírody, tedy nejspíše ani neumíme jinak. I ta neustále mění svoji podobu od zániku k novému zrodu. Čas, tak jak ho vnímáme, asi nikdo z nás zatím zastavit neumí, ale obrodit se do určité míry lze.

smrkKaždým rokem roní stromy novou mízu a zakládají na nové větvičky a plody. Zkuste něco z této jejich životodárné síly využít v každodenním životě. My jsme se tentokrát pro Vás z této vyšší rostlinné říše zaměřili na jeden z čeledi borovicovitých, který je znám svojí přizpůsobivostí až elasticitou, houževnatostí, odolností a relativně rychlým vzrůstem. Jde o smrk ztepilý. Který ze stromů by vás uměl více „obejmout“. Určitě jste někdy v horách viděli jakým skalnatým až neschůdným terénům se tento velikán svými plochými kořeny umí přizpůsobit. Více se dočtete v oddíle rostlina vydání.

Podobně jako si umí při svém růstu poradit s podmínkami ve kterých vyrůstá, umí i pomáhat. A to zde není řeč jen o jeho pionýrském dřevě, které lze použít na zhotovení jednoduchých staveb nebo na založení ohně. Stejně tak dobře se hodí pro ozdravná mazání, hojivé přísady do koupele, osvěžující a dezinfikující dýchací kůry a v neposlední řadě jako součást pokrmů. Více si přečtěte v oddíle Recepty a Tipy.

 

Text + foto: vlastní

 

Rostlina měsíce

Smrk ztepilý - lat. Picea abies

smrkV Evropě se daří tomuto na pryskyřice velice bohatému jehličnatému stromu od suchých oblastí centrální Francie až po studené severní státy. U našich západních sousedů se jí říká červená jedle. Na rozdíl od té bělokoré bere život jaký je. Jako poslušný voják stojí v řadě a začlení se vždy tam kam je jí to určeno. Zajímavé je že její kůra chutná spárkaté více než ta z jedlí bílých. Jakási skrytá symbolika její přirozené jednoduchosti? Stradivari, Amanti, Bergonzi a jiní známí řemeslní zhotovitelé houslových nástrojů naproti tomu sáhnou právě po té bělokoré.

 

Recepty a receptury

Ztepilá smrková mast

Suroviny:

hrst smrkových mladých výhonků ne šištiček, vepřové sádlo

Doba doporučeného sběru: Pokud chceme použít masti převážně pro úlevu chodidel a dolních partií nohou pak provádíme sběr buď při soupajícím měsíci ve znamení Ryb (letos 6.6. a 7.6.) nebo při stoupajícím měsíci ve Vodnáři (letos 3.6-5.6)

 

 

Osvěžující Tišíkovy kapky

Suroviny:

mladé smrkové větvičky nebo šištičky, nať zběhovce plazivého a květy chrpy, minimálně 50 % pálenka

Čas doporučeného sběru:

Pokud chceme použít mazání převážně pro úlevu chodidel a dolních partií nohou pak provádíme sběr buď při soupajícím měsíci ve znamení Ryb (letos 6.6. a 7.6.) nebo při stoupajícím měsíci ve Vodnáři (letos 3.6- 5.6)

 

Mančiny smrkové pašištičky

Suroviny:

nezralé smrkové pašištičky sbírané letost nejlépe při stoupajícícm měsíci ve znamení Býka (10.6.-11.6.) a v listových dnech Raka (14.6.-15.6.), obecně se hodí pro sběr všech bylin obzvláště čas úplňku a měsíce ve Štíru (letos 27.5.-29.5.), alkohol minimálně 50%

 

Tipy

Smrkové dřevěné knoflíky

Materiál:

vyschlé smrkové větve asi o průměru 3 cm

Nástroje:

listová pilka, vrták do dřeva o průměru 1mm nebo nebozízek, smirkový papír, pilník

 

Joomla templates by a4joomla