Recepty a receptury
Suroviny:
hrst smrkových mladých výhonků ne šištiček, vepřové sádlo
Doba doporučeného sběru: Pokud chceme použít masti převážně pro úlevu chodidel a dolních partií nohou pak provádíme sběr buď při soupajícím měsíci ve znamení Ryb (letos 6.6. a 7.6.) nebo při stoupajícím měsíci ve Vodnáři (letos 3.6-5.6)
Pro úlevu při dýchacích problémem a rýmě pak při stoupajícím měsíci ve znamení Býka (10.6.-11.6.) a v listovýh dnech Raka (14.6-15.6)
Obecně se hodí pro sběr všech bylin obzvláště čas úplňku a měsíce ve Štíru (letos 27.5-29.5)
Postup přípravy:
Do rozehřátého vepřového sádla vhodíme čerstvé býlí a krátce a „smažíme“. Základní pravidlo pro přípravu všech druhů mastí zní. Restujeme asi tak dlouho jako řízek.
Poměr bylin a sádla je vždy asi tento. 2 hrsti býlí a jedna marmeládová sklenice sádla a pro přípravu masti se nejlépe hodí dny stoupajícího měsíce. Vždy však platí vyvarujte se při přípravě mastí dnům Panny a Ryb.
Horký tuk s bylinkami pak necháme na chladném místě do dalšího dne (24 hodin) stát. Příštího dne jemně ohřát do zkapalnění a přes síto nalít do vymytých a propařených sklenic. Skladujeme v chladu a temnu.
Při přípravě je vhodnější použít emailové nádobí (nebo varné sklo) a dřevěné měchačky.
Použití:
Mast se výborně hodí k promazávání unavených plosek nohou a lýtek a k dezinfekci chodidel. Dále jako úleva při nachlazení a dýchacích potížích k promazávání hrudních partií.
Text + foto: vlastní
Zdroj: J.Paungger, T.Poppe, Vom richtigen Zeitp