Tipy
Víte jak vznikla tradice barvení vajec ?
Již ve vykopávkách římsko-germánkých hrobů byly nalezeny jako jeden z darů mrtvému vejce jako symbol nového života a z mrtvých vstání. I církev převzala víru v sílu vajec. Věřící křesťané nejedli jako vyjádření zdrženlivosti po celou postní dobu žádná vejce. Do velikonočních svátků se jich nasbíralo docela hodně. Aby je udrželi trvanlivé a odlišili od čerstvých, byly vejce vařeny a barveny na červeno. Červená barva symbolizovala prolitou Kristovu krev. O velikonočních mších byla tato vejce pak brána do kostela k posvěcení.
Materiál pro přípravu přírodní barvy z břízy:
Barva/barvicí materiál/množství pro 1l výtažku/čas uležení/čas vaření
červená/březová kůra/200 g/1-2 dny/1-2 hodiny
žlutozelená/březové listí/200 g/několik hodin/15 minut
Postup přípravy barvy a barvení vajec
Hrubé rostlinné části nakrájíme na menší kousky a necháme po doporučenou dobu táhnout v cca 1 litru vody. Poté necháme výtažek patřičně dlouho na mírném plameni spolu s vejci vařit.
Pro zintenzivnění barvy můžeme již v průběhu vaření přidat k roztoku pár železných hřebíků. Intenzivnější odstín dosáhneme také použitím vyššího množství barvícího materiálu na jednotku objemu.
Nabarvená vejce ještě naleštíme pomocí pár kapek oleje nebo špekové kůže.